Συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της Ένωσης για την Μεσόγειο
Στην 3η Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της Ένωσης για την Μεσόγειο (UfM) συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Kadri Simson, η Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας, Hala Zawati, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για την Μεσόγειο, Nasser Kamel και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Πορτογαλίας, João Pedro Matos Fernandes.
Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ένωση για τη Μεσόγειο αποτελεί μία σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία που έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτροπαραγωγής, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ταχύτερη αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων όπως είναι η λήψη των απαραίτητων ρυθμιστικών και πολιτικών μέτρων για την επίτευξη της σύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων και αγορών στην περιοχή και την ανάπτυξη των απαραίτητων περιφερειακών ενεργειακών διασυνδέσεων. Επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα της άμεσης προσαρμογής στις νέες προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε περιφερειακή κλίμακα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ένωσης οφείλει να είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και υποστήριξε ότι ο βασικός τρόπος να επιτευχθεί είναι η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος μέσα από τη μεγαλύτερη διείσδυση και αποδοτικότητα των ΑΠΕ. Παράλληλα, η ενεργειακή αυτή μετάβαση θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιον τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα καθώς και για μια μετάβαση χωρίς υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό μείγμα, καθώς πρόκειται για καύσιμο με περιορισμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, ο Υπουργός τόνισε την κρισιμότητα της εφαρμογής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας για το φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα την πρόσμιξη με το υδρογόνο, ειδικά για τους πλέον ενεργοβόρους τομείς όπως η βιομηχανία, η θέρμανση και οι μεταφορές.
www.worldenergynews.gr