Στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030 στοχεύει η αυστραλιανή εταιρεία Woodside στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Pluto που διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες του Platts. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι οι καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 ως το 2050, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που επέβαλε η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας.
Στόχος της Woodside είναι μια τελική επενδυτική απόφαση για το Scarborough και το Pluto Train 2 για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Διερευνά επίσης τρόπους για τη μείωση των εκπομπών «υιοθετώντας σύγχρονη τεχνολογία που θεωρείται βέλτιστη πρακτική για τις εξελίξεις LNG στην Αυστραλία, εφαρμόζοντας λειτουργικές βελτιώσεις και αντισταθμίζοντας όλο το διοξείδιο του άνθρακα των δεξαμενών».
Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για το project του Pluto είναι η προσθήκη ενός δεύτερου τρένου, που θα μεταφέρει 5 εκατ. τόνους φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Η τρέχουσα αμαξοστοιχία έχει χωρητικότητα 4,9 εκατομμύρια mt / έτος. Η Woodside έλαβε εγκρίσεις για την κατασκευή τον Δεκέμβριο του 2007.
Ο υπουργός περιβάλλοντος της Δυτικής Αυστραλίας Amber-Jade Sanderson δήλωσε χθες (8/6) ότι η αλλαγή έγινε μετά από ανεξάρτητες συμβουλές που δόθηκαν από την Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος. «Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, δεσμεύοντας τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα τρένα να μειώσουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030 και να θέσουν μια σαφή πορεία προς την επίτευξη του καθαρού μηδέν ως το 2050» συμπλήρωσε.
Σε κοινή γραμμή η στρατηγική της Santos
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Santos που ειδικεύεται στις εξαγωγές LNG, γνωστοποίησε ότι έχει λάβει 15 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Ανάπτυξης Χρήσης και Αποθήκευσης Άνθρακα της Αυστραλίας. Το ποσό αυτό προορίζεται για την ανάπτυξη του έργου «Moomba» (ύψους 210 εκατ. δολ) που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία για την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.
Τέλος, στην ατζέντα της εταιρείας για την απανθρακοποίησή της βρίσκεται το υδρογόνο, υπηρετώντας τους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές ως το 2040.
www.worldnergynews.gr