Τις εκτιμήσεις του για τα δεδομένα που θα προκύψουν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά τα επόμενα δέκα χρόνια έκανε ο Alexei Kudrin, επικεφαλής του ρωσικού επιμελητηρίου την περασμένη βδομάδα, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης. Προσωπική του άποψη είναι ότι προβλέπεται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου σε σύγκριση με αυτή του άνθρακα προσεχώς.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να μάθει να βασίζεται λιγότερο στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου τα επόμενα δέκα χρόνια. Διαφορετικά, θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα σε 20 χρόνια.
Διαφορετική εστίαση
Εν τω μεταξύ, είναι απαραίτητες τώρα επενδύσεις για τη διαφοροποίηση της ρωσικής οικονομίας μακριά από το πετρέλαιο, δήλωσε ο Kudrin, σημειώνοντας βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, στην επιστήμη και την καινοτομία. «Ίσως, θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση λίγο νωρίτερα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα σχόλια είναι μικρή επανάληψη των όσων είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας στο Bloomberg πριν λίγες ημέρες. «Το peak της κατανάλωσης μπορεί να έχει ήδη περάσει. Ο κίνδυνος αυξάνεται μακροπρόθεσμα».
Η Ρωσία έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην προοπτική της αιχμής της ζήτησης πετρελαίου, με τον επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στο ρωσικό κοινοβούλιο, Duma, να λέει τον Απρίλιο ότι «Όλα όσα μπορούν να παραχθούν, πρέπει να παράγονται ενώ υπάρχει ακόμη ζήτηση».
Η «υπόθεση» της Ρωσίας
Όπως και άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου, η Ρωσία θα επιδιώκει να κερδίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τους πόρους της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει αρκετό πετρέλαιο για να συνεχίσει να παράγει με τις τρέχουσες τιμές τουλάχιστον μέχρι το 2080, με αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να διαρκέσει για άλλα 103 χρόνια.
Και μάλιστα, το κράτος ρίχνει 110 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη νέων αποθεμάτων πετρελαίου στην ανατολική Σιβηρία για την αξιοποίηση 100 εκατ. τόνων αργού. Αυτό είναι περίπου το 1/5 της ετήσιας παραγωγής της χώρας το 2019.
www.worldenergynews.gr