Την απεξάρτηση της από τον άνθρακα ως το 2032 ανακοίνωσε η Ρουμανία, σύμφωνα με το euractiv. Θα προχωρήσει στην έκδοση νόμου περί τα μέσα του 2022 για την αντιμετώπιση του κλεισίματος των λιγνιτικών, υιοθετώντας νέα κοινωνικοοικονομικά μέτρα στήριξης των κοινοτήτων, που απασχολούνταν με τον λιγνίτη.
Το έγγραφο που έλαβε την έγκριση στις 3/6, προβλέπει αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ρουμανίας, μέσω επενδύσεων στην παραγωγή αιολικής ενέργειας (χερσαία και υπεράκτια), παράλληλα με την αφαίρεση του άνθρακα από το ενεργειακό μείγμα έως το 2032.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρουμανία εντάσσεται στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη ορίσει ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση του ρυπαντικού άνθρακα. 14 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν άνθρακα ή έχουν δεσμευτεί να το πράξουν πριν από το 2030.
Η τρέχουσα κατάσταση
Η χρήση άνθρακα στη Ρουμανία μειώθηκε από το 1990, παράλληλα με την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η οποία είναι σήμερα η κύρια πηγή ενέργειας της χώρας. Η CE Oltenia, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει επί του παρόντος το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα της Ρουμανίας, έχει απαιτήσει αρκετές εγχύσεις μετρητών για να καλύψει το κόστος άνθρακα που σχετίζεται με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
«Οι αυξανόμενες τιμές των αδειών άνθρακα και η άνθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Λόγω του ότι αυτές οι τάσεις θα ενταθούν, δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνει η βιομηχανία άνθρακα της Ρουμανίας έως το 2032 », δήλωσε ο Mahi Sideridou, διευθύνων σύμβουλος της Europe Beyond Coal.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να προγραμματίσει μια έξοδο άνθρακα, αλλά πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την κλιματική συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, και αυτό σημαίνει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 το αργότερο. Η Ρουμανία έχει μια πολύτιμη ευκαιρία να προχωρήσει σε ένα φθηνότερο, καθαρότερο ενεργειακό σύστημα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές. Τα κυβερνητικά σχέδια ορυκτών αερίων απειλούν να το υπονομεύσουν εντελώς», δήλωσε ο Vlad Cătună, ενεργειακό στέλεχος της Greenpeace.
Το πρόγραμμα
Το σχέδιο ανάκαμψης της Ρουμανίας, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο τμήμα της από το ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης του μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.
Το σχέδιο περιέχει επίσης μέτρα για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της μετάβασης από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ταμείου μετάβασης της ΕΕ και της αναθεώρησης της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της Ρουμανίας. Τέλος, προτείνει έξι μεταρρυθμίσεις και έξι κύριες επενδύσεις, ο προϋπολογισμός για τον οποίο θα είναι 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ.
www.worldenergynews.gr