Οι διασυνδέσεις εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά κατά το δεκαπενθήμερο 10 - 25 Ιουλίου, οπότε η ζήτηση κατά κανόνα μεγιστοποιείται λόγω της εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών.
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε έκθεση του Ευρωπαϊκού φορέα των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς ENTSO-E, με τίτλο «Προοπτικές για το καλοκαίρι 2021- Ανασκόπηση της χειμερινής περιόδου 2020-21», η οποία παρουσιάζεται επίσημα σήμερα (2/6) σε ειδικό webinar.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση για το ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα, δεν αναμένονται προβλήματα επάρκειας το εφετινό καλοκαίρι, καθώς το σύστημα βρίσκεται σε καλό επίπεδο ισορροπίας, ενώ η διαθέσιμη εγχώρια παραγωγή και τα πολύ υψηλά αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών διασφαλίζουν την επάρκεια και την ασφάλεια του.
Δεν αναμένεται απειλή για το σύστημα υπό κανονικές συνθήκες
Έτσι η έκθεση εκτιμά ότι το σύστημα δεν αναμένεται να τεθεί σε απειλή υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ούτε και από πιο έντονες καιρικές συνθήκες. Άλλωστε δεν έχει προγραμματιστεί συντήρηση μονάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τα υδατικά αποθέματα προβλέπονται υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, στις πολύ θερμές ημέρες ενδεχόμενες πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, λόγω απόσυρσης παλαιών μονάδων.
Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι κατά την εφετινή εαρινή περίοδο, σε συγκεκριμένες ημέρες λειτούργησε πολύ περιορισμένος αριθμός συμβατικών μονάδων λόγω της υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον ENTSO-E η πιο κρίσιμη περίοδος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτιμάται ότι είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ 10 και 25 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει παρότι η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μείωση του φορτίου, εφέτος το καλοκαίρι αναμένονται κανονικά επίπεδα φορτίου στο σύστημα.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, στην περίπτωση αυξημένης ζήτησης κατά το κρίσιμο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ή ενδεχομένως και σε άλλες ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Σε περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων της ζήτησης στο σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε, μέσω των διασυνδέσεων, να εξάγει ή να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια προς / από άλλες χώρες ανάλογα με τις τιμές της αγοράς.
Ανασκόπηση της Χειμερινής Περιόδου 2020 - 2021
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπήρξαν λίγες ημέρες κατά τις οποίες εκδηλώθηκαν σοβαρά καιρικά φαινόμενα, όλα χωρίς συνέπειες στην επάρκεια και τη σταθερότητα του συστήματος. Οι πολύ κρύες ημέρες της χειμερινής περιόδου 2020-21 δεν οδήγησαν σε έλλειψη εφοδιασμού, καθώς είχαν μικρή διάρκεια (2-3 ημέρες).
Η ζήτηση ηλεκτρισμού δεν έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των συνθηκών χαμηλής κατανάλωσης που προκάλεσαν τα lockdown λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η ισχυρή χιονόπτωση από 14 ως 17 Φεβρουαρίου οδήγησε σε βλάβες, διακοπές και πτώσεις των γραμμών διανομής στην περιοχή της Αττικής, επηρεάζοντας κυρίως τους οικιακούς πελάτες.
Το φορτίο που διακόπηκε εκτιμάται σε περίπου 600 MW.
Η παράταση της προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας δύο μονάδων φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, καθώς και η καθυστέρηση της περιόδου των βροχοπτώσεων μείωσε προσωρινά τα υδραυλικά αποθέματα, ασκώντας πίεση στα περιθώρια εφεδρείας τον Δεκέμβριο 2020. Αυτά τα περιστατικά, ωστόσο, δεν οδήγησαν σε έλλειψη εφοδιασμού.
Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μείωση της ζήτησης περίπου κατά 12% σε σύγκριση με την αναμενόμενη ζήτηση για το χειμώνα 2020-2021.
Δεν υπήρχε προγραμματισμός για συντήρηση υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ ο περιορισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους θερμικούς σταθμούς λιγνίτη δεν προκάλεσε προβλήματα στο σύστημα.
www.worldenergynews.gr