2,1 εκατ..βαρέλια ημερησίως θα επανέλθουν στην αγορά έως τον Ιουλίου
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησαν την Τρίτη 1/6/2021 να συνεχίσουν σταδιακά να μειώνουν τις περικοπές παραγωγής εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ και οι συμμάχοι του γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, θα αυξήσουν την παραγωγή τον Ιούλιο, σύμφωνα με την απόφαση του ομίλου τον Απρίλιο να επιστρέψει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην αγορά μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.
Η πολιτική παραγωγής μετά τον Ιούλιο δεν αποφασίστηκε και η ομάδα θα συναντηθεί ξανά την 1η Ιουλίου.
Περί τις 18:35 ώρα Ελλάδας τα διεθνή συμβόλαια του Brent διαπραγματεύθηκαν στα 70,42 $ το βαρέλι , αυξημένα περίπου 1,6%, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 68,04 δολάρια, με άνοδο 2,6%% το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 30% φέτος. Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, επιδιώκει να εξισορροπήσει μια αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης με τις δυνατότητες αύξησης της ιρανικής παραγωγής. Η συμμαχία ανακοίνωσε τεράστιες περικοπές παραγωγής αργού το 2020 σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών, όταν η πανδημία του κορωναϊού οδήγησε σε ένα ιστορικό σοκ στη ζήτηση
.
Πριν από τη συνάντηση, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ομάδα θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή. «. Περιμένουμε να επαναβεβαιώσουν βασικά το σχέδιο που εκπόνησαν την 1η Απριλίου », δήλωσε στο CNBC ο Jeffrey Currie, επικεφαλής της Goldman Sach. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που βασίζεται σε αυτό είναι: Πώς θα αντιμετωπίσουν το Ιράν;» Το Ιράν βρίσκεται σε συζητήσεις με έξι παγκόσμιες δυνάμεις για να αναβιώσει την πυρηνική του συμφωνία το 2015. Η αποκατάσταση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά τους επόμενους μήνες. "Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε συγκεκριμένους αριθμούς γύρω από το Ιράν", δήλωσε ο Currie. «Πιστεύω λοιπόν ότι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπίσουν το Ιράν είναι η ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να αντισταθμίσουν τυχόν αυξήσεις. Αυτή θα μπορούσε να είναι η θετική ανοδική έκπληξη που βγαίνει από αυτήν τη συνάντηση. "
Barkindo: Δεν υπάρχει ανησυχία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ότι η αύξηση του ιρανικού εφοδιασμού θα προκαλούσε ανησυχία. «Περιμένουμε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της ιρανικής παραγωγής και των εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά θα πραγματοποιηθεί με ομαλό και διαφανή τρόπο», δήλωσε ο Barkindo.
«Νομίζω ότι όλοι περιμένουν το Ιράν να προσθέσει μεγάλο όγκο. Έτσι, πέρα από την αύξηση του Ιουλίου, δεν είναι πιθανό να βγουν καμία δέσμευση », δήλωσε η Τρίτη ο Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects. «Γνωρίζουμε ότι καθώς αυξάνεται η ζήτηση, θα χρειαστούμε περισσότερα βαρέλια του ΟΠΕΚ, αλλά νομίζω ότι το Ιράν θα είναι το μεγάλο ερωτηματικό για αυτούς», δήλωσε ο Sen.
Ο ΟΠΕΚ + αρχικά συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων κατέρρευσε, προτού μειώσει τις περικοπές στα 7,7 εκατομμύρια και τελικά στα 7,2 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο.
Μέχρι τον Ιούλιο, οι περικοπές παραγωγής του ομίλου θα φθάσουν τα 5,8 εκατομμύρια. «Το επακόλουθο ζήτημα για τον ΟΠΕΚ + βραχυπρόθεσμα σχετίζεται με την πιθανή αύξηση της παραγωγής του Ιράν ως αποτέλεσμα της επιστροφής των ΗΠΑ και του Ιράν στη συμμόρφωση με το JCPOA», ανέφεραν αναλυτές του Eurasia Group σε ερευνητικό σημείωμα, αναφερόμενο στο ακρωνύμιο της πυρηνικής συμφωνίας : Joint Comprehensive Plan of Action.
Οι αναλυτές του Eurasia Group ανέφεραν ότι πιστεύουν ότι η πρόοδος σε διαδοχικούς γύρους συνομιλιών επέστρεψε τη συμφωνία πιθανότατα το τρίτο τρίμηνο του 2021. «Μεσοπρόθεσμα, ο ΟΠΕΚ + θα προσαρμόσει κατά πάσα πιθανότητα την πολιτική του για να αποτρέψει την προσθήκη ιρανικών βαρελιών από τον εκτροχιασμό της στρατηγικής εξισορρόπησης της αγοράς», συνέχισαν.
«Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα στηριχθεί στη Ρωσία για να κατανοήσει καλύτερα το πεδίο εφαρμογής της ιρανικής πολιτικής για να επεξεργαστεί σχέδια προσαρμογής. Το Ιράν πιθανότατα θα ενεργούσε εποικοδομητικά καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εξυπηρετούσαν τα δικά του συμφέροντα ».
www.worldenergynews.gr