64 παγκόσμια συστήματα τιμολόγησης άνθρακα σε λειτουργία το 2021
Πολλές χώρες χρησιμοποιούν μια τιμή άνθρακα για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων τους με τη μορφή ενός φόρου ή βάσει ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) ή συστήματος ανώτατου ορίου.
Οι επτά μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τιμολόγηση του άνθρακα στην προώθηση της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. "Παρά την κοινωνική και οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από το COVID-19, οι αρχές και οι εταιρείες δεν έχουν αμφισβητηθεί στη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή", ανέφερε η έκθεση.
Αύξηση εσόδων
Υπήρχαν 64 παγκόσμια μέσα τιμολόγησης άνθρακα σε λειτουργία το 2021, σε σύγκριση με 58 το 2020, καλύπτοντας πάνω από το 21% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, από 15,1% πέρυσι, ανέφερε η έκθεση.
Η αύξηση των καλυμμένων εκπομπών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη, του εθνικού ETS της Κίνας - της μεγαλύτερης αγοράς άνθρακα στον κόσμο - καλύπτοντας αρχικά περίπου το 30% των εκπομπών της χώρας ή περίπου 4 δισεκατομμύρια τόνους CO2, ανέφερε η έκθεση.
Η αύξηση των εσόδων που δημιουργήθηκε πέρυσι οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές στο ETS της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το κόστος των αδειών άνθρακα αυξήθηκε περισσότερο από 30%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε, ωστόσο, ότι οι τιμές του άνθρακα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για να οδηγήσουν σε αλλαγές για την επίτευξη της συμφωνίας για το κλίμα.
"Η πλειονότητα των τιμών του άνθρακα παραμένει πολύ κάτω από το εύρος των 40 έως $ 80 / tCO2e (ισοδύναμο τόνων διοξειδίου του άνθρακα) το 2020 που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου θερμοκρασίας 2 Κελσίου", ανέφερε η έκθεση.
"Θα χρειαστούν υψηλότερες τιμές ... για να επιτευχθεί ο στόχος των 1.5C." Σχεδόν 200 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω από τους 2C (3,6 Fahrenheit) πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
www.worldenergynews.gr