Σε ρυθμούς απανθρακοποίησης κινείται η Τσεχία, της οποίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο παροπλισμού των ανθρακικών μονάδων της χώρας το 2030. Αποσκοπεί στη μείωση του ποσοστού του άνθρακα στο μείγμα παραγωγής του σε 12,5% από 36% το 2020.
Μια κρατική επιτροπή συνέστησε τον Δεκέμβριο του 2038 ως ημερομηνία τερματισμού του άνθρακα. επιλέγοντας τη μέση ημερομηνία τριών επιλογών. Ωστόσο, Σοσιαλδημοκράτες υποστήριξαν ότι η έξοδος του 2033 θα ήταν καταλληλότερη, συμφωνώντας με περιβαλλοντικές ομάδες.
Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης χρησιμοποιεί άνθρακα για σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά επιδιώκει να το μειώσει τις επόμενες δεκαετίες.
Τι εξετάζεται
Παράλληλα, το υπουργείο της χώρας λόγω των αυξανόμενων τιμών δικαιωμάτων εκπομπής, τόνισε ότι η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για μια πρόωρη έξοδο από την αρχική ημερομηνία 2038 και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά ενέργειας. «Πρόκειται για ένα ισορροπημένο συμβιβασμό» δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Karel Havlicek.
Τα εργοστάσια άνθρακα της Τσεχικής Δημοκρατίας ανήκουν στην CEZ και σε ιδιωτικούς ομίλους Sev.en Energy και Sokolovska Uhelna. Ο πρωθυπουργός Andrej Babis, μιλώντας στην εφημερίδα «Mlada Fronta Dnes» τόνισε ότι η απόρριψη των ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να γίνει με απερισκεψία και χωρίς τις κατάλληλες εκτιμήσεις, καθώς τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, αλλά και η ίδια η οικονομία της χώρας.
Ασυμβίβαστη η Πολωνία
Τέλος, η Πολωνία επιλέγει να αψηφήσει απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ να τερματιστεί άμεσα η λειτουργία λιγνιτωρυχείου στα σύνορα με την Τσεχία. Η Βαρσοβία θεωρεί ότι το κλείσιμο θα προκαλέσει αναταραχή στο ενεργειακό σύστημα του έθνους και θα απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους.
Για τη Βαρσοβία το κλείσιμο του λιγνιτωρυχείου συνεπάγεται το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας που προμηθεύει και υπολογιζεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.Ο άνθρακας αποτελεί το 65% των ενεργειακών πηγών της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένου του 17% από τον λιγνίτη, ενώ περίπου το 25% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.Η μεγάλη εξάρτηση της Πολωνίας από τον άνθρακα αποτελεί πηγή έντασης στην ΕΕ των 27 κρατών, η οποία επιδιώκει να επιτύχει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του μπλοκ.
www.worldenergynews.gr