«Μπλόκο» του ΥΠΕΝ στο project «Αιγαίο» της Eunice ισχύος 486 MW

«Μπλόκο» του ΥΠΕΝ στο project «Αιγαίο» της Eunice ισχύος 486 MW
Ως κύρια αιτία αναχαίτισης του project είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στη μεταναστευτική ορνιθοπανίδα που θα προκαλούσε η ανάπτυξη των 106 ανεμογεννητριών

Στην απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης του Mega project των 486 MW ανεμογεννητριών σε διάσπαρτες βραχονησίδες στο Αιγαίο της εταιρίας «Κυκλαδικά Μελτέμια» (συμφερόντων Eunice) προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την απόφαση απόρριψης του αιτήματος έγκρισης περιβαλλοντικών αδειοδότησεων του έργου, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές κοινωνίες, υπέγραψε χθες (24/5) ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του YΠΕΝ κ. Κώστας Δημόπουλος.

Η απόφαση μεταξύ άλλων έλαβε υπόψη της ότι το σύνολο του προτεινόμενου έργου εμπίπτει εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός έξι Ζωνών Ειδικής Προστασίας και εντός τεσσάρων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, όπως επίσης και εντός έξι Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Ελαβε επίσης υπόψη τις ουσιώδες, όπως αναφέρει, αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων, βάσει των οποίων η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) παρουσιάζει κρίσιμες ελλείψεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν την κατανόηση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου και την ορθή εκτίμηση των επιπτώσεων από το σχεδιαζόμενο έργο καθώς και μια σειρά άλλες ελλείψεις, που δεν επιτρέπουν την τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου.

Βάσει αυτών των δεδομένων, το υπουργείο συμπεραίνει ότι το μέγεθος των κατασκευαστικών εργασιών και ο όγκος των παρεμβάσεων συνολικά τόσο στην επιφάνεια των νησίδων όσο και στις παράκτιες περιοχές (λιμενικά έργα, πόντιση καλωδίων, κλπ.) είναι τέτοια που δύναται να προκαλέσουν σημαντική όχληση ή και καταστροφή στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, ενώ, η αποκατάσταση του πληθυσμού ειδών και οικοτόπων μετά τα έργα όπως προτείνεται από την ΜΕΟΑ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί.

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση τριών αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 486 MW στις 14 ακατοίκητες νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εκτός από τα συνοδά έργα των τριών αιολικών σταθμών προβλέπει επίσης την κατασκευή διασυνδετήριας γραμμής για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας, ισχύος 150 KW με το ΚΥΤ Λαυρίου στην Αττική. 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης