Ιστορική κατάρρευση τιμών καταγράφηκε στον χθεσινό κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η χαμηλότερη τιμή …κατρακύλησε στα 32,97 ευρώ ανά MWh, όταν η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά MWh.
Έτσι, ταρίφα κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνο φωτοβολταϊκά έργα, με τους επενδυτές αιολικών να μένουν εκτός καθώς δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να ανταγωνιστούν τις προσφορές των ηλιακών.
Έτσι, εταιρείες όπως η EDF, η EREN και η Nostira δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ταρίφα για ώριμα αιολικά έργα. Αλλά και μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών έμειναν εκτός, όπως της Enel (φ/β έργο των 95 MW) η οποία «χτύπησε» προσφορές πάνω από τα 40 ευρώ ανά MWh.
Σημειώνεται ότι το κόστος των αιολικών έργων είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των φωτοβολταϊκών και χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο αδειοδοτικής ωρίμανσης.
Κλειδί για επόμενα βήματα η δημοπρασία
Πάντως, η χθεσινή δημοπρασία εξελίχθηκε σε παιχνίδι για δύο. Η Μυτιληναίος εξασφάλισε ταρίφα για περίπου 160 MW από τα 350 MW που δημοπρατήθηκαν, δηλαδή εξασφάλισε το 46% της ισχύος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές που κλείδωσε έδειξαν και την υψηλή ανταγωνιστικότητα της εταιρίας, με τη μέση τιμή στη δημοπρασία να κυμαίνεται στα 37,6 ευρώ.
Τα περισσότερα από τα έργα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του 1,48 GW της Egnatia Group τα οποία είχε εξαγοράσει τον περασμένο Φεβρουάριο. Έτσι η Μυτιληναίος αποκτά μια νέα δυναμική και στα διμερή συμβόλαια αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στα πράσινα PPAs, τα οποία διασφαλίζουν προσιτές τιμές, αξιοποιώντας την μεγάλη πτώση κόστους στις ΑΠΕ.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ταρίφα εξασφάλισαν περί τα 180 MW της εταιρείας kIEFER για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλείσει συμφωνία εξαγοράς με μια ξένη και μια ελληνική εταιρεία. Πρόκειται για τις ΔΕΠΑ και BP.
Τα επίπεδα που κινήθηκαν οι τιμές ήταν πρωτόγνωρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τη χαμηλότερη τιμή στους προηγούμενους διαγωνισμούς είχε κατοχυρώσει το έργο των 200 MW της ΔΕΗΑΝ με 49 ευρώ ανά MWh.
Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι η αγορά αρχίζει να λειτουργεί με πολύ θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα που είναι τα πράσινα PPA s . Tα εύσημα όμως ανήκουν σε ελαχίστους που συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Βλέπουμε από την άλλη πλευρά κορυφαίες παγκοσμίως εταιρίες όπως η Enel, ότι τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ταρίφα για ένα σημαντκό έργο, γιατί δεν έδωσε την κατάλληλη προσφορά. Είναι προφανές ότι από την στιγμή που η Εnel επωφελείται από μια παλαιά ιδιαίτερα επωφελή για αυτήν σύμβαση δεν έχει λόγο να μπει σε μια κούρσα μείωσης των τιμών, που όμως χαρακτηρίζει και τις αναπόφευκτες εξελίξεις.
Πριν κάποιους μήνες ο CEO της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης είπε μερικές αλήθειες για τα περιθώρια κέρδους των παλαιών συμβάσεων και τις τιμές αυτές, που είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα και επιβαρύνουν το κόστος της αγοράς, σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς την μακροχρόνια ταλαιπωρία της επένδυσης του Καφηρέα, η οποία όμως και αποσβένεται πολύ γρήγορα.
Το πρόβλημα των μικρών
Ενδεικτική επίσης είναι η αντίδραση εκπροσώπου εταιρείας που κατέβηκε με δύο μικρομεσαία φωτοβολταϊκά έργα: «Δεν με έπαιρνε να πέσω κάτω από 53 MW που ήταν περίπου και η τιμή εκκίνησης. Εάν δεν γίνουν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα μικρότερα έργα, όπως μας έχει υποσχεθεί ο υπουργός Κώστας Σκρέκας τότε εμείς θα εξαφανιστούμε. Είναι άδικο και για τα αιολικά έργα. Θα πρέπει να γίνουν ξεχωριστεί διαγωνισμοί ανά τεχνολογία, ή να μπει ποσόστωση στους μεικτούς διαγωνισμούς για κάθε τεχνολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι, δεν θα αποκλείονται τα αιολικά, τα οποία μπορούν να παράγουν ενέργεια και τις νυχτερινές ώρες.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 126 έργα συνολικής ισχύος 1.090,27 MW, με τα περίπου 350 MW να είναι αιολικά και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά. Το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που είχε έχει ορισθεί, καθώς και το γεγονός ότι η πλειονότητα των έργων είναι φωτοβολταϊκά προεξοφλούσαν τη μείωση στις ταρίφες.
Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός αφορούσε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 20 MW και αιολικούς σταθμούς έως 50 MW. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα περισσότερα φωτοβολταϊκά κινούνταν μεταξύ των 10 MW και των 20 MW, αν και συμμετείχαν και πολλοί σταθμοί μικρής ισχύος, δηλαδή κάτω από 1 MW, με επτά από αυτούς να είναι κάτω από 500 kW.
www.worldenergynews.gr