Πτώση στις τιμές αναφοράς αναμένει η αγορά στον σημερινό κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως εκτιμούν παράγοντες του χώρου, το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που έχει ορισθεί, καθώς και το γεγονός ότι η πλειονότητα των έργων είναι φωτοβολταϊκά προεξοφλούν μείωση στις ταρίφες.
Το πόσο χαμηλά θα πέσουν θα εξαρτηθεί από την επιθετικότητα των «παικτών» που συμμετέχουν στις προσφορές, οι οποίες θα καθορίσουν και τις ταρίφες που τελικά θα «κλειδώσουν». Άλλωστε το επίπεδο ανταγωνισμού καθορίζει και η τιμή εκκίνησης που έχει οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά MWh.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στον οριστικό κατάλογο θα συμμετάσχουν 126 έργα, συνολικής ισχύος περίπου 1.090,27 MW, δηλαδή τρεις φορές πάνω από την δημοπρατούμενη ισχύ των 350 MW, γεγονός που ενισχύει όλες τις προβλέψεις για πτώση τιμών στη σημερινή δημοπρασία που ξεκινά στις 10 το πρωί.
Κυριαρχία των φωτοβολταϊκών
Προς την ίδια κατεύθυνση συντείνει και το ότι στη λίστα των έργων που έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία έχουν το περιθώριο να «χτυπήσουν» χαμηλότερα με δεδομένο ότι το κόστος της υποδομής είναι σαφώς περιορισμένο σε σχέση με εκείνο των αιολικών πάρκων. Κι αυτό παρότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών στην Κίνα, το τελευταίο διάστημα, κινούνται ανοδικά, τάση που δεν αναμένεται να ανασχεθεί εντός του καλοκαιριού.
Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ποσόστωση ανά τεχνολογία, τον σημερινό κοινό διαγωνισμό αναμένεται ότι θα «σαρώσουν» τα φωτοβολταϊκά.
Αυτή πιθανώς είναι και η αιτία που οι επενδυτές αιολικών ήταν διστακτικοί στη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, με τους περισσότερους που τελικά συμμετέχουν να προσέρχονται με αιολικά έργα που δεν είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν ταρίφα στον προηγούμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ που ήταν μόνο για αιολικά.
Οι διεκδικητές των αιολικών
Έτσι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ταρίφες αναμένεται να διεκδικήσουν η EREN, η Nostira κ.ά. για ώριμα αιολικά έργα που είχαν μείνει εκτός στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά κυρίως πολλοί μεγάλοι και μικροί παίκτες για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν η πλειονότητα των 350 MW αναμένεται ότι θα πάει σε χέρια επενδυτών με φωτοβολταικά έργα.
Ο σημερινός διαγωνισμός αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 20 MW και αιολικούς σταθμούς έως 50 MW. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα περισσότερα φωτοβολταϊκά κινούνται μεταξύ των 10 MW και των 20 MW, αν και όπως είχε δηλώσει προσφάτως ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, συμμετέχουν και πολλοί σταθμοί, περί τους 35, μικρής ισχύος, δηλαδή κάτω από 1 MW, με επτά από αυτούς να είναι κάτω από 500 kW.
www.worldenergynews.gr