Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Η πρόταση ΙΕΑ μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά πετρελαίου

tags :
ΟΠΕΚ: Η πρόταση ΙΕΑ μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά πετρελαίου

Ο κόσμος δεν θα χρειαστεί νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

 

Η πρόκληση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν θέλει να επιτύχει καθαρές εκπομπές ρύπων θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την αστάθεια στις αγορές πετρελαίου, εάν οι επενδυτές λάβουν υπόψη τους μια έκθεση του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο IEA δημοσίευσε την έκθεση Net Zero έως το 2050, στην οποία ανέφερε ότι ο δρόμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου συνεπάγεται μια γρήγορη και ριζική μετατόπιση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973, ο κόσμος δεν θα χρειαστεί νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρα από εκείνα που έχουν υλοποιηθεί φέτος.
Αλλά στην πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, σε ένα σενάριο όπου η ζήτηση πετρελαίου υποχωρεί, οι προμήθειες θα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο σε έναν μικρό αριθμό παραγωγών χαμηλού κόστους, ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του.

Αύξηση μεριδίου του ΟΠΕΚ

Το μερίδιο του ΟΠΕΚ σε μια πολύ μειωμένη παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί από περίπου 37% τα τελευταία χρόνια σε 52% το 2050, « το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των αγορών πετρελαίου», σύμφωνα με τον IEA.
Σύμφωνα με την έκθεση: «Ο ισχυρισμός ότι δεν απαιτούνται νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά το 2021 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα που εκφράζονται συχνά σε άλλες εκθέσεις του IEA και θα μπορούσαν να είναι η πηγή πιθανής αστάθειας στις αγορές πετρελαίου εάν ακολουθηθούν από ορισμένους επενδυτές».
Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν οικονομική και τεχνική βοήθεια για να έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν στην πορεία του net-zero, σημείωσε ο OPEC.
Μόλις πριν από δύο μήνες, ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΟΕ, δήλωσε ότι η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να λάβουν διεθνή οικονομική υποστήριξη, καθώς και ισχυρή κυβερνητική δέσμευση και βοήθεια, προκειμένου να καταργηθεί σταδιακά ο άνθρακας και να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης