Στη σύσταση 6μελούς Επιτροπής Απανθρακοποίησης των Νησιών προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τον σχεδιασμό για την αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ που διεκδίκησε η Ελλάδα στο πλαίσιο της Οδηγίας 2018/410.
Τα ποσά προέρχονται από την ενεργοποίηση ειδικής ρύθμισης που διεκδίκησε και πέτυχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους της χώρας στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία των Βρυξελλών.
Η ρύθμιση επιτρέπει την εκχώρηση εσόδων από τον εκπλειστηριασμό έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, για επενδύσεις απανθρακοποίησης των ελληνικών νησιών.
Το σύνολο αυτών των δικαιωμάτων με βάση τις τιμές των CO2 τον Δεκέμβριο του 2020 αποτιμάται σε 744 εκατ. ευρώ, ωστόσο ένας από τους στόχους που θα επιδιώξει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ανδριοσόπουλο είναι να αυξήσει σημαντικά προς τα πάνω το ποσό δεδομένου ότι τα συνολικά κονδύλια που είχαν δεσμευθεί όταν η Κομισιόν έκανε αποδεκτό το ελληνικό αίτημα ανέρχονταν στο 1,5 δις. ευρώ περίπου.
Σε ποια έργα μπορούν να διατεθούν τα έσοδα
Τα έσοδα αυτά μπορούν να διατεθούν για έργα απανθρακοποίησης των νησιών με συγχρηματοδότηση 60%, δηλαδή διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, έργα αποθήκευσης, υβριδικά έργα κλπ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις διεθνείς αγορές, είναι οικονομικά βιώσιμα και έχουν κοινωνικοοικονομικά οφέλη.
Ένα ποσό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Η Επιτροπή που συστάθηκε και αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ θα σχεδιάσει ¨πράσινες» δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Η ενεργειακή εξοικονόμηση, η ηλεκτροκίνηση αλλά και ένα στοχευμένο ¨Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά είναι μερικές από τις δράσεις στις οποίες θα στραφεί η Επιτροπή το αμέσως επόμενο διάστημα.
www.worldenergynews.ge