Ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία θα υπάρχει Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος (CRM) με τη μορφή δημοπρασιών από έναν αγοραστή και θα συνοδεύεται από τιμολόγηση της σπανιότητας (scarcity), αλλά και αγορά εφεδρικής ισχύος σε πραγματικό χρόνο προτείνει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ από την εταιρία Arktos Analytics και τον Αντώνη Παπαβασιλείου.
Η ΡΑΕ ανέθεσε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης την οποία και δημοσιοποίησε χθες ενόψει της προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάθεση πρότασης υιοθέτησης μηχανισμού CRM στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Ιουνίου.
Η μελέτη κάνει μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος, με ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις CRM που έχουν υποβληθεί πρόσφατα, ή ενδέχεται να υποβληθούν σύντομα, για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ευρέως διαδεδομένες οι δημοπρασίες επάρκειας ισχύος
Όπως συμβαίνει παγκοσμίως υπάρχει εικοσαετής εμπειρία εφαρμογής αντίστοιχων μηχανισμών από την οποία προκύπτουν αξιοσημείωτα μοντέλα.
Σύμφωνα με την μελέτη οι δημοπρασίες επάρκειας ισχύος από έναν αγοραστή - στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι ο ΑΔΜΗΕ - είναι ευρέως διαδεδομένη επιλογή που υιοθετείται σε διάφορες αγορές (PJM, ISO-NE, MISO, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, ενδεχομένως Βέλγιο, Κολομβία).
Μάλιστα ο συνδυασμός των δημοπρασιών επάρκειας ισχύος με διάφορες option που αποσκοπούν στην αξιοπιστία του συστήματος φαίνεται να λειτουργεί στην πράξη, ως μέσο διαχείρισης κινδύνων.
Πάντως η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχουν μηχανισμοί επάρκειας ισχύος που ενώ για ένα διάστημα λειτουργούσαν με φθίνουσα πορεία τιμής, κατέληξαν σε ταυτόχρονη και ομοιόμορφη τιμολόγηση.
Οι καμπύλες ζήτησης στις κεντρικά ελεγχόμενες δημοπρασίες ισχύος είναι κατά κανόνα ελαστικές ως προς την τιμή τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια «διπολική» συμπεριφορά των τιμών ισχύος, αλλά και προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης στρατηγικής προσφορών.
Ο ορισμός των ποσοτήτων που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών παραμένει σημαντική πρόκληση.
Η τιμολόγηση σπανιότητας μπορεί να συνυπάρχει με CRM
Σύμφωνα με την μελέτη η τιμολόγηση της σπανιότητας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που θα οδηγήσει στο CRM. Η τιμολόγηση της σπανιότητας μπορεί να συνυπάρχει με CRM, ωστόσο η σειρά προτεραιότητας έχει σημασία.
Μάλιστα η έκθεση αναφέρει ότι τα CRM μπορεί να εισάγουν στρεβλώσεις σε μια αγορά που είναι μόνο ενεργειακή επομένως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η βελτίωση του σχεδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών εξισορρόπησης, ενδοημερήσιας και προθεσμιακής.
Επίσης η εισαγωγή μιας αγοράς σε πραγματικό χρόνο για ισχύ εφεδρείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά την τιμολόγηση της σπανιότητας η μελέτη της Arktos Analytics αναφέρει ότι είναι λάθος να ισχυριζόμαστε ότι κάποιος πρέπει να επιλέξει μεταξύ της τιμολόγησης της σπανιότητας και των αγορών ισχύος.
Η τιμολόγηση της σπανιότητας συνυπάρχει με τις αγορές ισχύος σε έναν αριθμό αμερικανικών μοντέλων αγορών, συμπεριλαμβανομένων των ISO-NE και PJM.
Η τιμολόγηση της σπανιότητας μπορεί να βοηθήσει στην παροχή κινήτρων για τους συμμετέχοντες στην αγορά προκειμένου να επενδύσουν σε τεχνολογίες που μειώνουν το φορτίο συστήματος υπό ακραίες συνθήκες.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, σε συνθήκες αναγκαστικών διακοπών ρεύματος, ένας σχεδιασμός αγοράς που βασίζεται μόνο στην ενέργεια οδηγεί με κάθε τρόπο σε απότομες αυξήσεις τιμών και ο αθροιστικός ρόλος της σπανιότητας εξασθενεί.
Συμπερασματικά τόσο τα συστήματα που δεν διαθέτουν αγορές ισχύος, όσο και τα συστήματα με αγορές ισχύος επωφελούνται από την τιμολόγηση της σπανιότητας.
Και στις δύο περιπτώσεις, η τιμολόγηση της σπανιότητας προσθέτει αξία στον σχεδιασμό της αγοράς. Η τιμολόγηση σπανιότητας μειώνει το missing money problem και ως εκ τούτου είναι καλό να συνυπάρχει με τους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος.
www.worldenergynews.gr