Ενέργεια

Το Fund του Bill Gates επενδύει στην ιρλανδική Εcocem παραγωγής πράσινου τσιμέντου

Το Fund του Bill Gates επενδύει στην ιρλανδική Εcocem παραγωγής πράσινου τσιμέντου

Το τσιμέντο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σκυροδέματος ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με το Bloomberg

 

Η Breakthrough Energy Ventures, το ταμείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τον Bill Gates, έχει επενδύσει σε μια εταιρεία που αναπτύσσει τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η Ecocem Materials Ltd., με έδρα την Ιρλανδία, στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή τσιμέντου συμβάλλει στο 8% της παγκόσμιας ρύπανσης του άνθρακα.
Τα εργοστάσια παραγωγής έχουν ζωή για πέντε δεκαετίες ή περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες τεχνολογίες εισέρχονται στην αγορά πολύ αργά.
Η συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών από το τσιμέντο συνδέεται με την παραγωγή clinker - ένα δεσμευτικό μέσο που μπορεί να καλύψει έως και το 70% του τελικού προϊόντος.

Είναι αυτό που συγκρατεί το νερό και το χαλίκι μαζί για να κατασκευάσει σκυρόδεμα. Το Clinker κατασκευάζεται με θέρμανση ασβεστόλιθου σε θερμό κλίβανο μαζί με πηλό, μια διαδικασία έντασης ενέργειας που παράγει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Ecocem έχει πουλήσει slag ως αντικατάσταση ανταλλακτικών για το clinker από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία το 2000.
Το υποπροϊόν της παραγωγής χάλυβα έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με το clinker και η χρήση αυτών των αποβλήτων είναι καλύτερη για το περιβάλλον.
Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πωλούν επί του παρόντος «πράσινο» τσιμέντο αντικαθιστώντας ένα τμήμα του clinker τους με slag που αγοράστηκε από την Ecocem.
Ωστόσο, μόνο 300 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι slag παράγονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ecocem, Donal O'Riain.
Αυτό δεν επαρκεί για να προμηθεύσει τα δισεκατομμύρια τόνους τσιμέντου που καταναλώνεται ετησίως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ecocem εργάζεται για τρόπους μείωσης του μεριδίου slag και clinker στην παραγωγή τσιμέντου. Η σύνθεση που φαίνεται να λειτουργεί έχει 20% clinker και 30% slag, με υλικά πληρώσεως που αποτελούν το υπόλοιπο.

"Mικροσκοπικό" αποτύπωμα άνθρακα

Η εταιρεία αρνήθηκε να προσδιορίσει το ακριβές περιεχόμενο αυτού του υλικού πλήρωσης, εκτός από το να πει ότι έχει ένα "μικροσκοπικό" αποτύπωμα άνθρακα και μεγιστοποιεί την ενεργοποίηση του clinker και της σκωρίας, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί συνδετικοί παράγοντες.
Οι ερευνητές έχουν καταλήξει από καιρό στο συμπέρασμα ότι δεν χρησιμοποιείται όλο το clinker ή η slag στο τσιμέντο για τις δεσμευτικές του ιδιότητες.
Με άλλα λόγια, μερικά από αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με υλικά που παρέχουν άλλα οφέλη, όπως η βελτίωση του ιξώδους του τσιμέντου όταν αναμιγνύεται με νερό και χαλίκι ή βοηθά το μείγμα να παραμείνει υγρό για περισσότερο.
Η Breakthrough Energy και ο ευρωπαϊκός της βραχίονας επένδυσαν 22,5 εκατομμύρια ευρώ στην Ecocem. Τα χρήματα θα επιτρέψουν στην εταιρεία να ζητήσει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αναπτύξει τη νέα της μονάδα.
Θα προχωρήσει επίσης στην κατασκευή νέων εργοστασίων εκτός της περιοχής, τα οποία θα βοηθήσουν για να αποδείξουν σε μεγαλύτερες εταιρείες τσιμέντου ότι η σύνθεση χαμηλότερου άνθρακα μπορεί να γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στους επενδυτές της BEV περιλαμβάνονται επίσης οι Jeff Bezos της Amazon Inc. και ο Michael R. Bloomberg, ιδρυτής της Bloomberg LP.
Η Ecocem ελπίζει να κλιμακώσει τελικά το προϊόν της με την αδειοδότηση της τεχνολογίας σε άλλες εταιρείες, ενώ συνεχίζει να παράγει μόνη της τσιμέντο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης