Ενέργεια

Ε.Ε: Σειρά μέτρων για γρήγορη πράσινη μετάβαση των βιομηχανιών

Ε.Ε: Σειρά μέτρων για γρήγορη πράσινη μετάβαση των βιομηχανιών
Στόχος η ενθάρρυνση επενδύσεων σε υδρογόνο και υποδομές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να βοηθήσει τις βιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προωθώντας μια ταχεία επέκταση των επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εν μέρει μέσω συστημάτων με ευκολότερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με σχέδιο που επικαλείται το Reuters.
Ο στόχος της ΕΕ να καταστεί ουδέτερος ως προς το κλίμα έως το 2050, συμβάλλοντας στον περιορισμό της επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα απαιτήσει μια πράσινη μετάβαση σε βιομηχανικούς τομείς μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών όπως τα ανανεώσιμα καύσιμα υδρογόνου και η αποθήκευση ενέργειας.
Ένα σχέδιο της βιομηχανικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, περιγράφει πώς οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε αυτούς τους στρατηγικούς τομείς, καθώς και σε άλλα όπως οι πρώτες ύλες και οι ημιαγωγοί.

Επιτάχυνση των έργων

Η ΕΕ εξετάζει τρόπους υποστήριξης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), όπου τα κράτη μέλη μπορούν να συγκεντρώσουν πόρους για στρατηγικές τεχνολογίες, ανέφερε το προσχέδιο.
Τα IPCEI επιτρέπουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ να χρηματοδοτούν έργα με ευκολότερους κανόνες σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις και για τις εταιρείες να συνεργάζονται σε έργα που θα ήταν πολύ μεγάλα ή επικίνδυνα για μια μόνο επιχείρηση.
"Αυτά τα έργα θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις στους τομείς του υδρογόνου, των διαδρόμων 5G, των κοινών υποδομών και υπηρεσιών δεδομένων, των βιώσιμων μεταφορών, του blockchain ή των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας", ανέφερε το προσχέδιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο ορισμένα κράτη της ΕΕ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από ένα ταμείο ανάκτησης EU COVID-19 ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ για αυτά τα έργα. Τα κράτη μέλη πρέπει να δαπανήσουν το 37% του αντίστοιχου μεριδίου των κεφαλαίων ανάκαμψης για την υποστήριξη των κλιματικών στόχων.

Επενδύσεις σε τεχνολογίες

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης ένα καθεστώς στήριξης, το οποίο ονομάζεται «συμβάσεις διαφοράς», το οποίο θα εγγυάται μια τιμή CO2 σε έναν κατασκευαστή έργου ανεξάρτητα από τις τιμές της αγοράς άνθρακα της ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκαν στα υψηλά επίπεδα την Τρίτη, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από την τιμή στην οποία οι αναλυτές λένε ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την εναλλακτική λύση με βάση τα ορυκτά καύσιμα.
Ο βιομηχανικός σχεδιασμός διαθέτει χρονοθυρίδες μαζί με άλλα μέτρα της ΕΕ για την προσέλκυση κεφαλαίων σε πράσινες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα συμφωνηθέντος συστήματος για την ταξινόμηση βιώσιμων επενδύσεων και προγραμματισμένων περιβαλλοντικών προτύπων για ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν επίσης λεπτομέρειες αυτό το καλοκαίρι ενός σχεδίου για την επιβολή κόστους στα σύνορα άνθρακα στις εισαγωγές ρυπογόνων προϊόντων. Αυτό επιδιώκει να ισοσταθμίσει τον ανταγωνισμό για τη βιομηχανία της ΕΕ και τις υπερπόντιες εταιρείες εκθέτοντάς τους και τις δύο στην ίδια τιμή άνθρακα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης