Γιατί μαγνητίζει η Αυστραλία επενδυτές για υπεράκτια αιολικά projects

Γιατί μαγνητίζει η Αυστραλία επενδυτές για υπεράκτια αιολικά projects
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δείξει την υποστήριξή της στη νέα αυτή βιομηχανία

Τουλάχιστον τρεις διεθνείς  εταιρείες ερευνούν  τις προϋποθέσεις κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Αυστραλία, σύμφωνα με abc.net.au. Μάλιστα, η εταιρεία ης Μελβούρνης, Oceanex Energy, αναζητά επίσης κατάλληλες τοποθεσίες σε αυτήν την περιοχή, ενώ η εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Pilot Energy διερευνά τη σκοπιμότητα των υδάτων γύρω από το Geraldton.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Oceanex Energy, Andy Evans, δήλωσε ότι αυτή η δραστηριότητα οφείλεται εν μέρει σε μεγάλους επενδυτές που αναζητούν έργα καθαρής ενέργειας και άλλες χώρες που επιθυμούν να απανθρακοποιήσουν τις οικονομίες τους. Επίσης, αρκετές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η τρέχουσα εικόνα των ΑΠΕ

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία είναι πιο ανεπτυγμένη στην Ευρώπη, αν και η διοίκηση Biden πρόσφατα έδωσε στον τομέα ένα ξεκίνημα θέτοντας στόχο την ανάπτυξη 30 GW  υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030. Η πιο εξελιγμένη ανάπτυξη της Αυστραλίας είναι το έργο Star of the South αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα ύδατα της Κοινοπολιτείας στα ανοικτά των ακτών του Gippsland, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δείξει την υποστήριξή της στη νέα αυτή βιομηχανία, επισημαίνοντας ότι τα έργα καθαρής ενέργειας υπεράκτιας είχαν τη δυνατότητα να προσελκύσουν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στην ξηρά αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, από το κόστος των έργων έως το μέγεθος των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τον Andy Evans, ο οποίος ίδρυσε το Star of the South και παραμένει μέτοχος. «Τα υπεράκτια παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και είναι πιο αξιόπιστα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η ιδανική τοποθεσία

Όπως περιγράφεται στην εφαρμογή της Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), η Αυστραλία προεδρεύεται από τον Mark Petterson, ο οποίος έχει εμπειρία στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Warwick Energy.

«Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται επί του παρόντος σε περιοχές με ευνοϊκές συνθήκες ανέμου και ρηχά νερά όπου το κόστος κατασκευής είναι χαμηλό. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη νοτιοδυτική Αυστραλία αντιπροσωπεύει μια ελκυστική τοποθεσία για τέτοια projects. Ο τοπικός χαρακτήρας της γύρω περιοχής έχει οικολογική, επιστημονική και κοινωνική σημασία για την κοινότητα» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Evans, το πρόβλημα στην Αυστραλία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πόροι παραγωγής για αιολική και ηλιακή ενέργεια, «αλλά κανείς δεν ζει όπου μπορεί να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε. Όλη η υποδομή του δικτύου έχει κατασκευαστεί γύρω από τον άνθρακα. Τώρα όμως που πολλά ορυχεία άνθρακα προβλέπεται να κλείσουν, είναι εξαιρετική ευκαιρία για τις ΑΠΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης