Ενέργεια

Chevron: Μείωση 29% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2021

Chevron: Μείωση 29% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2021

 Ασθενέστερα περιθώρια διύλισης και καταιγίδες έπληξαν τα αποτελέσματα της εταιρείας

 

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Chevron Corp μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, λόγω των χαμηλών από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν χαμηλότερα, ασθενέστερων περιθωρίων διύλισης, απώλειες της παραγωγή και την επίδραση μιας πώλησης περιουσιακών στοιχείων που ωφέλησε τα αποτελέσματα πέρυσι.

Οι εταιρείες πετρελαίου βλέπουν γενικά μια ανάκαμψη στις τιμές της ενέργειας, τουλάχιστον, μετά την πανδημία στις αρχές του 2020. Η Chevron και οι ανταγωνιστές της της μείωσαν τις δαπάνες, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές εταιρείες να δημοσιεύσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Όμως, καθώς οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές ξεπέρασαν τις προβλέψεις, τα κέρδη της Chevron μειώθηκαν λόγω των απωλειών παραγωγής που προκάλεσαν οι χειμερινές καταιγίδες, των ασθενέστερων περιθωρίων και της απουσίας στοιχείων ενεργητικού και φόρων που επωφελήθηκαν από τα κέρδη του προηγούμενου έτους.

"Τα αποτελέσματα μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του περιθωρίου και του όγκου από την πανδημία και τις επιπτώσεις της χειμερινής καταιγίδας Uri", δήλωσε ο Michael Wirth, διευθύνων σύμβουλος της Chevron, αναφερόμενος στις χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν το Τέξας και άλλες πολιτείες τον Φεβρουάριο.

Η χειμερινή καταιγίδα κόστισε 300 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή και επισκευές, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών Pierre Breber. "Αυτό μείωσε την παραγωγή στη λεκάνη Permian και περιόρισε την παραγωγή διύλισης και χημικών ουσιών", είπε.


Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Η Chevron, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε κέρδη 1,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 90 σεντ ανά μετοχή, σε σύγκριση με 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,31 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους περιελάμβαναν περίπου 680 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και ευνοϊκά φορολογικά στοιχεία.

Το καθαρό κέρδος ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 72 σεντς ανά μετοχή, από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,93 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι μετοχές υποχώρησαν 2,8% στα 103,87 δολάρια στις συναλλαγές προ-αγοράς την Παρασκευή.

Η ταμειακή ροή της Chevron από τις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES. Τα έξοδά για χρέος, συντάξεις και παροχές εργαζομένων υπερδιπλασιάστηκαν στα 978 εκατομμύρια δολάρια.

Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη παραγωγή μετρητών "άφησε μια ελαφρώς υψηλότερη καθαρή θέση χρέους από το αναμενόμενο", ύψους 38,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο αναλυτής Biraj Borkhataria στην RBC Europe Limited.

Ενώ η Chevron αύξησε το μέρισμα αυτής της εβδομάδας, «οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί» για επαναγορά μετοχών, δήλωσε ο Borkhataria.

Οι BP , Royal Dutch Shell και Total ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Η BP σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη ενώ η Total σημείωσε αύξηση 69%


Διύλιση και παραγωγή

Η διύλιση της Chevron σημείωσε κέρδη 5 εκατομμυρίων δολαρίων, από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, καθώς η πανδημία συνέχισε να μειώνει τη ζήτηση για καύσιμα τζετ, ντίζελ και βενζίνη και η χειμερινή καταιγίδα έπληξε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Τα κέρδη από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 20% παρά τα κέρδη των τιμών, καθώς οι δραστηριότητες εκτός Η.Π.Α. υπέστησαν πτώση όγκου, επιπτώσεις σε ξένο νόμισμα και απουσία κέρδους από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Η μονάδα επωφελήθηκε από υψηλότερους όγκους πετρελαίου από την εξαγορά της Noble Energy τον Οκτώβριο.

Η Chevron δήλωσε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το πρώτο τρίμηνο ήταν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένες από 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εταιρεία θα περιορίσει τις δαπάνες φέτος, συμπεριλαμβανομένου του σχιστόλιθου των ΗΠΑ. " Η Chevron κοιτάζει προς μια «συνεχή παγκόσμια ανάκαμψη» πριν από την αύξηση της δραστηριότητας, δήλωσε ο Breber, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του χαλαρώνουν τους περιορισμούς παραγωγής πετρελαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαιουχικών δαπανών της Chevron, από ένα τέταρτο πριν από πέντε χρόνια, με την αγορά Noble το περασμένο έτος να αυξάνει την εστίαση της εταιρείας στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Peter McNally, αναλυτής του Third Bridge Group.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης