Ενώνουν τις δυνάμεις τους BP, Iberdrola και Εnagas - Το μεγαλεπήβολο project του πράσινου υδρογόνου

Ενώνουν τις δυνάμεις τους BP, Iberdrola και Εnagas - Το μεγαλεπήβολο project του πράσινου υδρογόνου
Στην περιοχή της Βαλένθια θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αυτή επένδυση

BP, Iberdrola και Enagás συμφώνησαν σε μια μελέτη σκοπιμότητας με σκοπό τη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου πράσινου υδρογόνου στην Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με το renews.

Tο εν λόγω έργο πρόκειται να εδρεύει στο πρατήριο της BP, στην περιοχή Castellón, όπου θα κατασκευαστεί ένας ηλεκτρολύτης 20MW, που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγονται, μεταξύ άλλων πηγών, από μια φωτοβολταϊκή μονάδα 40 MW.

Σε μεταγενέστερα στάδια, η ικανότητα ηλεκτρόλυσης θα μπορούσε να αυξηθεί στα 115 MW, καθιστώντας το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στον τομέα διύλισης στην Ισπανία υπογράμμισε η Iberdrola.Σημειώνεται μάλιστα, ότι το διυλιστήριο BP στην Castellón είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής υδρογόνου στην κοινότητα της Βαλένθια.

Με στόχο την απανθρακοποίηση

Η χρήση πράσινου υδρογόνου θα μείωνε τις εκπομπές CO2 έως και 24.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση του εργοστασίου.

Το έργο θα διερευνήσει επίσης χρήσεις προστιθέμενης αξίας για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στο εργοστάσιο, όπως η προμήθεια στον τομέα των βαρέων μεταφορών και η συμβολή στην απανθρακοποίηση άλλων βιομηχανιών έντασης ενέργειας στην περιοχή. Επίσης, ο ηλεκτρολύτης 20MW θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023, με επένδυση περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακή ώθηση

Εκτός από τον ηλεκτρολύτη, το έργο θα μπορούσε να δώσει κίνητρα σε εκτιμώμενη πρόσθετη επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας και να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική και βιομηχανική ανάκαμψη της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Το διευθυντικό στέλεχος της BP στην Ισπανία, Carlos Barrasa δήλωσε ότι: «Με αυτό το έργο, η BP ενισχύει τη δέσμευσή της για υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος, καθώς θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και την απανθρακοποίηση της ενέργειας, της βιομηχανίας και των μεταφορών.

Στόχος μας είναι η μετατροπή της BP σε ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας και να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής και διανομής ενέργειας με αποτύπωμα χαμηλού άνθρακα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Iberdrola,  Ángeles Santamaría πρόσθεσε: «Με την ευκαιρία να ηγηθούμε αυτήν την τεχνολογία, θα συμβάλλουμε στην υλοποίηση της ουδετερότητας του κλίματος, ενεργώντας σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερώσουν άνθρακα. Μαζί, θα συμβάλλουμε στην προώθηση της τεχνολογικής ωριμότητας του πράσινου υδρογόνου, μετατρέποντάς το σε ανταγωνιστική λύση για τη μεσοπρόθεσμη απαλλαγή από άνθρακα της βιομηχανίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης