Ξεπέρασαν τα 47 ευρώ ανά τόνο, για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με αναλυτές του Carbon Pulse, ήταν οι κερδοσκόποι και οι αγοραστές της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι συνέχισαν να …κυνηγούν τις τιμές όλη την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω ανοδική πορεία.
Η άνοδος των τιμών επηρεάζει άμεσα τόσο τους λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας και τις πετρελαϊκές των νησιών. Ακόμη και εκείνες του φυσικού αέριου επηρεάζονται, αν και σε σημαντικά μικρότερο βαθμό.
Είναι ενδεικτικό ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της Ελλάδας εκπέμπουν κατά μέσο όρο περίπου 1,6 τόνους CO2 ανά παραγόμενη MWh. Όσο για τις τρεις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 εξέπεμπαν 0,81 τόνους CO2 ανά παραγόμενη MWh.
Οι παλιές μονάδες ορυκτού αερίου εκπέμπουν περίπου το ένα τέταρτο (πολύ λιγότερο οι πιο σύγχρονες) των ποσοτήτων που εκπέμπουν οι λιγνιτικοί σταθμοί ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας.
Επιταχύνει τον περιορισμό εκπομπών CO2 o Στάσσης
Με βάση το νέο ρεκόρ των 47 ευρώ ανά τόνο στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων και με δεδομένο ότι οι λιγνιτικές της μονάδες, κατά μέσο όρο, εκπέμπουν 1,6 τόνο CO2 ανά μεγαβατώρα, θα φτάσει η λιγνιτική μεγαβατώρα πάνω από 75 ευρώ, δίχως να συνυπολογίζονται σε αυτήν άλλα κόστη, όπως της εξόρυξης, της μισθοδοσίας του προσωπικού κλπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι, η δημόσια επιχείρηση παλεύει να περιορίσει την …έκθεσή της σε ρύπους, και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, πριν λίγο καιρό, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές, στόχος είναι ο περιορισμός των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2022, ο οποίος θα επιτευχθεί με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη μετατόπιση της παραγωγής ρεύματος προς τις ΑΠΕ.
Κομβικός ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας
Η πίεση είναι τεράστια, και η ΔΕΗ θα πρέπει να τρέξει …κατοστάρι για να αποφύγει περαιτέρω επιβάρυνση, με δεδομένο ότι οι τιμές των ρύπων θα συνεχίσουν να αυξάνονται - υπό την πίεση και του νέου κλιματικού νόμου που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει νέους φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% εντός της τρέχουσας δεκαετίας.
Παράλληλα, παραμένει η αγωνία για την τύχη του αιτήματος της ΔΕΗ για ένταξη των λιγνιτικών μονάδων σε μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας έως το 2023, με την Κομισιόν να εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Το ζήτημα άλλωστε θα είναι από τα πρώτα στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 13 Μαΐου.
www.worldenergynews.gr