Χρηματιστήριο & Αγορές

Μάχη Μυτιληναίου και ΔΕΗ στα 2,1 δισ στις κεφαλαιοποιήσεις - Το comeback της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Μάχη Μυτιληναίου και ΔΕΗ στα 2,1 δισ στις κεφαλαιοποιήσεις - Το comeback της ΒΙΟΧΑΛΚΟ
ΒΕΤΑ: Οι 950 μονάδες στόχος καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας
H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα ακόμα ενισχυτικό στοιχείο της προσπάθειας ανάκαμψης του ελληνικού χρηματιστηρίου, που μόλις τώρα και σε υστέρηση έναντι των μεγάλων αγορών έρχεται να προσεγγίσει τα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να πείθει τους διεθνείς επενδυτές ότι η οικονομία μπαίνει σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι εξής παράγοντες:
-  Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν ξεκάθαρα επιθετικά επενδυτικό προσανατολισμό και αυτό εδραιώνει σταδιακά μεγαλύτερη αξιοπιστία
- Το πρόβλημα των τραπεζών μετά από χρόνια δείχνει ότι αντιμετωπίζεται όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και η ολοκλήρωση της αύξησης της Πειραιώς είναι credit positive για το σύνολο της αγοράς.
- Οι μεγάλοι όμιλοι δείχνουν ότι ανατύσσονται με διεθνείς προδιαγραφές όπως η Μυτιληναίος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΤΙΤΑΝΑΣ. Η ολοκλήρωση του πρώτου μερους αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ είναι κομβική και τα διυλιστήρια προχωρούν στην ανάπτυξη των πράσινων δραστηριοτήτων.

Τούτων δοθέντων η αγορά έχει μια ομοιογενή εικόνα σημαντικών προοπτικών και το ξεκόλλημα από τα επίπεδα των 780 μονάδων που έγινε σε 1,5 μήνα δείχνει ότι θα έχει και συνέχεια. Η διόρθωση θα είναι μέσα στο πρόγραμμα, όμως η ελληνική αγορά αρχίζει να δείχνει και πάλι μετά το 2019 ότι ανακτά δυνατότητες σημαντικής μακροπρόθεσμης κίνησης.
Οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού/βιομηχανικού κλάδου αποτελούν την λοκομοτίβα της αγοράς και οι κεφαλαιοποιήσεις τους δείχνουν ότι γράφουν ιστορικά υψηλά.
Και αυτό γιατί ο σημερινός Μυτιληναίος δεν έχει σχέση με την εταιρία του 2007, ούτε φυσικά η σημερινή ΒΙΟΧΑΛΚΟ με την προηγούμενη περίοδο, ενώ το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΗ προχωρά συστηματικά.

Η μάχη των αποτιμήσεων

Η μάχη των αποτιμήσεων δείχνουν μετά από τους 4 πρώτους μήνες του 2021 ότι είναι μεταξύ Μυτιληναίου και ΔΕΗ, με τον πρώτο να προηγείται πια ελαφρά.
Συγκεκριμένα με την μετοχή της Μυτιληναίος στα 15,2 ευρώ με κλείσιμο 23/2 αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση  2,171 δισ ενώ για την ΔΕΗ βρίσκεται στα 2,141 δισ.
Η ΔΕΗ έχει κάνει και υψηλό έτους 9,8 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,273 δισ. Οι στόχοι για τον Μυτιληναίο στα 20 ευρώ ανεβάζουν την κεφαλαιοποίηση στα 2,89 δισ ευρώ.
Για την ΔΕΗ τα 15 ευρώ δίνουν μια κεφαλαιοποίηση στα 3,43 δισ.
Το σημαντικό στοιχείο θα είναι η ένταξη της Μυτιληναίος στον MSCI που θα φέρει νέες εισροές στην μετοχή.
Και οι δύο αυτές εταιρίες μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 άφησαν πίσω τα διυλιστήρια που ήσαν παραδοσιακά οι μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς.
Βέβαια με καλύτερα περιθώρια διύλισης τα διυλιστήρια θα ανακάμψουν φέτος και παράλληλα η αγορά θα τους δώσει και την αποτίμηση της ανάπτυξής τους στις ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η UBS δίνει για την Motor Oil στόχο τα 17 ευρώ παρά τα κακά αποτελέσματα του 2020.
Και πλέον είναι πίσω μόνο από την Coca Cola, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Ο γίγαντας ξανασηκώνεται

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι η λιγότερο αναδεδειγμένη περίπτωση με το μεγάλο comeback που έχει επιτύχει, καθώς η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι στα 1,3 δισ αλλά ταυτόχρονα έχει τις δύο εισηγμένες με συμμετοχές στο 90% και 80% ΕλβαλΧαλκόρ στα 863 εκατ και Cenergy στα 524 εκατ.Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ χρημσιμοποιεί ακόμα την λογική της Holding και θυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βάλει στο χρηματιστήριο και τη ΝΟVAL που είναι στον χώρο του real estate, με αποτίμηση περί τα 400 εκατ ευρώ.
Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ όμως έχει κάνει άλματα τόσο με την Cenergy, διεθνής δύναμη στα έργα των υποθαλασσίων διασυνδέσεων αλλά και την ΕLVALHALKOR ευρωπαϊκή βιομηχανική δύναμη. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει τις προοπτικές να ανεβάσει την κεφαλαιοποίηση υψηλότερα από το 1,5 δισ και πολλά θα εξαρτηθούν από την δυναμική των δύο αυτών εταιριών. Μην ξεχνάμε ότι η πρόταση της NEXANS έδινε στην Cenergy μια πολύ υψηλότερη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με την τρέχουσα.

Ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ είχε να αντιμετωπίσει δύο αντίξοα δεδομένα κατά το α΄ τρίμηνο. Η ξαφνική αποχώρηση της Reggeborgh και η ζημιά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο TEΞΑΣ.
Από την μια ο βασικός μέτοχος Γιώργος Περιστέρης δημιουργεί νέες συμμαχίες για την απορρόφηση της μετοχής, από την άλλη η πλευρά των αναλυτών που βλέπουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λένε ότι η ζημιά στις ΗΠΑ είναι one off και ο νέος κλάδος των υπερακτίων αιολικών θα φέρει νέο growth.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  έχει κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ και η ΤΕΝΕΡΓΑ 1,43 δισ. Οι στόχοι για την ΤΕΝΕΡΓΑ στα 16 ευρώ την φέρνουν λίγο χαμηλότερα από τα 2 δισ.

BETA: Ενθαρρυτική η εικόνα της αγοράς


Άκρως ενθαρρυντική από κάθε άποψη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος νους δεν θα ανέμενε την ένταση της υπερκάλυψης της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού με την κάλυψη της έκδοσης από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και οι σημαντικές εισροές από κωδικούς λιανικής όλων σχεδόν των επενδυτικών προφίλ που συμμετέχουν στην Αγορά ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δημιουργώντας μια νέα γενιά επενδυτών.
Είναι μια ευκαιρία για όσους απείχαν από τα χρηματιστηριακά δεδομένα να ξανασυστηθούν με το θεσμό και να επαναπροσδιορίσουν θετικά την στάση τους καθώς η κατανομή των μετοχών της Πειραιώς θα αφήσει σημαντική ρευστότητα διψασμένη για αποδόσεις. Πέρα από τα νέα χρήματα που μπήκαν στους κωδικούς η ολοκλήρωση της αύξησης διασφαλίζει α) την ταχύτερη μείωση των NPEs β) την άνετη επιτυχία στα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΒΑ με δείκτες βασικών κεφαλαίων κοντά στο 17% γ) την επιστροφή σε παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες που θα βελτιώσουν την κερδοφορία και θα δικαιολογήσουν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης.

Τα καλά νέα δεν εξαντλήθηκαν με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς. Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης (από 24% στο 22%) από φέτος αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-10% σε όσες εταιρίες έχουν ισχυρό αποτύπωμα πωλήσεων στην Ελλάδα ενώ η απαλλαγή από το φόρο της αλληλεγγύης αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο για την συνέχιση των υψηλών μερισμάτων δεδομένης της σχετικά ήπιας φορολογίας που έχουν στην πηγή.
Το μίγμα της ανάπτυξης που αναμένεται για το 2021 3,2-4,0% σε συνδυασμό με την μείωση του φόρου λειτουργεί σαν καταλύτης μείωσης των πολλαπλασιαστών αποτίμησης για όλες τις εταιρίες κάνοντας πιο ελκυστική την Ελληνική Αγορά, πόσο μάλλον όταν η εστίαση γίνεται κατά περίπτωση. Στα θετικά ακόμα καταγράφεται η επιτάχυνση των εμβολιασμών και σε νεότερες ηλικίες και το σταδιακό άνοιγμα περισσότερων οικονομικών κλάδων έως τα μέσα Μαΐου.

Στόχος οι 950 μονάδες

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τήρησε τα προσχήματα και κράτησε τις 870 μονάδες με σχετική άνεση και έρχεται πλέον με την δύναμη των αποφορτισμένων ταλαντωτών για να γράψει νεότερα υψηλά έτους. Ουσιαστικά ο στόχος είναι οι 950 μονάδες καθώς οι αντιστάσεις που έχει μπροστά της η Αγορά μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας.
Παρόλα αυτά το γρήγορο «κάτω» της Δευτέρας γύρισε το MACD σε πώληση χωρίς να υπάρχει συνέχεια από κάποιον άλλο τεχνικό δείκτη. Οι 870 μονάδες δείχνουν ικανές να βγάλουν άμυνες λόγω και της διόρθωσης που έχει προηγηθεί στο εν λόγω επίπεδο στα μέσα Μαρτίου ενώ η πίεση της περασμένης Δευτέρας είχε σχετικά χαμηλό βαθμό συναλλακτικής έντασης. Κατά τα λοιπά το λευκό σώμα της Πέμπτης αποκατέστησε την δυναμική της ανόδου χωρίς να χαλάσει το διάγραμμα και η αλληλουχία των πλάγιων ανοδικών κινήσεων στενού εύρους, αποτέλεσμα επιλεκτικού ενδιαφέροντος, δείχνει ως το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με τους τζίρους να φθίνουν όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της.

Οι αποτιμήσεις με βάση και τις προοπτικές του 2021


Beta2.PNG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης