Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η παλιρροιακή τουρμπίνα Orbital μπαίνει σε λειτουργία σε αρχιπέλαγος της Σκωτίας

Η παλιρροιακή τουρμπίνα Orbital μπαίνει σε λειτουργία σε αρχιπέλαγος της Σκωτίας
H Orbital Marine Power ανέφερε ότι ο στρόβιλος των 2 megawatt (MW), το Orbital O2 σε αρχιπέλαγος βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία
Με μίλια ακτογραμμής, το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί πολλά έργα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ενέργεια. Ενώ το ενδιαφέρον για ενεργειακά συστήματα με βάση τη θάλασσα φαίνεται να αυξάνεται, το τρέχον αποτύπωμα της βιομηχανίας και των τεχνολογιών του παραμένει μικρό.
Ένας παλιρροιακός στρόβιλος που ζυγίζει 680 μετρικούς τόνους και χαρακτηρίζεται «ο πιο ισχυρός του κόσμου» ξεκίνησε από το λιμάνι του Νταντί στη Σκωτία, σηματοδοτώντας ένα άλλο σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη του τομέα της θαλάσσιας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με το CNBC.
Σε ανακοίνωση την Πέμπτη, η εταιρεία της Σκωτίας Orbital Marine Power ανέφερε ότι ο στρόβιλος των 2 megawatt (MW), το Orbital O2, θα μεταφερθεί τώρα στα νησιά Orkney, σε αρχιπέλαγος βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία.
Το σχέδιο είναι η σύνδεση του στροβίλου με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας με έδρα το Όρκνεϊ, όπου θα τεθεί σε λειτουργία.
Οι κατασκευαστικές εργασίες στο O2, το οποίο έχει μήκος 74 μέτρα και χρησιμοποιεί λεπίδες 10 μέτρων, ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η τουρμπίνα είναι σε θέση να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2.000 σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Στοιχεία από την Ocean Energy Europe δείχνουν ότι μόνο 260 κιλοβάτ (kW) χωρητικότητας παλιρροιακής ροής προστέθηκαν στην Ευρώπη το 2020

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orbital, Andrew Scott, χαρακτήρισε το έργο ως «τεράστιο ορόσημο» για την εταιρεία του. Η ανακοίνωση της Orbital Marine Power έρχεται μια μέρα μετά την Mocean Energy, η οποία εδρεύει επίσης στη Σκωτία, η οποία ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο της ενέργειας κυμάτων, το Blue X, θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες δοκιμές σε μια τοποθεσία δοκιμών EMEC τον επόμενο μήνα πριν αναπτυχθεί σε άλλη τοποθεσία το καλοκαίρι.
Το μηχάνημα ζυγίζει 38 μετρικούς τόνους και έχει μήκος 20 μέτρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί πολλά έργα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη θαλάσσια ενέργεια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοινώθηκε ότι ένα ερευνητικό έργο διάρκειας ενός έτους που επικεντρώνεται στις δυνατότητες παλιρροιακής, κυματικής και πλωτής αιολικής τεχνολογίας είχε εξασφαλίσει υποστήριξη από τη Marine-i, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην καινοτομία σε τομείς όπως η θαλάσσια ενέργεια.
Το έργο θα υλοποιηθεί στις νήσους του Scilly, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της Αγγλίας και θα διευθύνεται από το Isles of Scilly Community Venture, το Planet A Energy και το Waves4Power.
Και τον Μάρτιο, η Αρχή του Λιμανίου του Λονδίνου έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσει την τεχνολογία παλιρροιακής ενέργειας σε ένα τμήμα του ποταμού Τάμεση.
Ενώ το ενδιαφέρον για ενεργειακά συστήματα με βάση τη θάλασσα φαίνεται να αυξάνεται, το τρέχον αποτύπωμα της βιομηχανίας και των τεχνολογιών του παραμένει μικρό. Πρόσφατα στοιχεία από την Ocean Energy Europe δείχνουν ότι μόνο 260 κιλοβάτ (kW) χωρητικότητας παλιρροιακής ροής προστέθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι, ενώ εγκαταστάθηκαν μόλις 200 kW κυματικής ενέργειας.
Αντίθετα, το 2020 εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη 14,7 gigawatts (GW) χωρητικότητας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τον οργανισμό WindEurope. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η ικανότητα των τεχνολογιών ενέργειας των ωκεανών να φτάσουν τα 100 MW έως το 2025 και περίπου 1 GW έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης