Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κάλεσε σήμερα τον πλανήτη να περάσει στη «δράση», στη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε για το κλίμα, αποκαλύπτοντας τον νέο στόχο της κυβέρνησής του για τη μείωση των εκπομπών αερίων, τον οποίο χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες, κάνοντας λόγο για την «επιστροφή» της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο Biden ανακοίνωσε τους στόχους στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από τους μεγαλύτερους εκπομπούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Ο στόχος, που αποκαλύφθηκε στην αρχή της διήμερης συνόδου κορυφής για το κλίμα, έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ανακτήσουν την παγκόσμια ηγεσία στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού ο πρώην Πρόεδρος Trump απέσυρε τη χώρα από τις διεθνείς προσπάθειες για μείωση εκπομπές.
Σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στο ευρύτερο σχέδιο του Joe Biden για την απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία των ΗΠΑ έως το 2050 - μια ατζέντα που όπως υποστηρίζει, μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας με καλή αμοιβή, αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία.
Οι μειώσεις εκπομπών αναμένεται να προέλθουν από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αυτοκίνητα και άλλους τομείς σε ολόκληρη την οικονομία, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έθεσε μεμονωμένους στόχους για αυτές τις βιομηχανίες.
"Είναι ένας στόχος για όλη την οικονομία. Θα περάσουν πολλά μονοπάτια για να φτάσουν εκεί", δήλωσε ένας αξιωματούχος σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη που περιγράφει το σχέδιο.
Οι στόχοι ανά τομέα θα καθοριστούν αργότερα φέτος.
Το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους θα είναι κρίσιμο για την εδραίωση της αξιοπιστίας των ΗΠΑ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, εν μέσω διεθνών ανησυχιών ότι η δέσμευση της Αμερικής για μια οικονομία καθαρής ενέργειας μπορεί να μετατοπιστεί δραστικά από τη μία διοίκηση στην άλλη.
Το σχέδιο υποδομής του Biden των 2 τρισ. Δολ. περιέχει πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν ορισμένες από τις μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται αυτήν τη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου ενός καθαρού ενεργειακού προτύπου για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στον τομέα της ενέργειας έως το 2035 και κινήσεις για την ηλεκτροδότηση του στόλου των οχημάτων.
Ωστόσο, τα μέτρα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Ο Joe Biden επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των ΗΠΑ για το κλίμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, αφού ο Ρεπουμπλικανός Trump, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού.
Η νέα διοίκηση δέχθηκε μεγάλη πίεση από περιβαλλοντικές ομάδες, ορισμένους εταιρικούς ηγέτες, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τις ξένες κυβερνήσεις για να θέσει στόχο να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 50% αυτή τη δεκαετία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες να θέσουν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους εκπομπών.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες στοχεύουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ένα όριο που λένε οι επιστήμονες μπορούν να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι με τον νέο στόχο των ΗΠΑ, τις ενισχυμένες δεσμεύσεις από την Ιαπωνία και τον Καναδά και τους προηγούμενους στόχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας δεσμεύτηκαν τώρα για μειώσεις για την επίτευξη του στόχου 1,5 βαθμών Κελσίου .
"Όταν κλείσουμε αυτήν τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, θα επικοινωνήσουμε αναμφισβήτητα ... οι ΗΠΑ επέστρεψαν", είπε.
Biden: Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, στην έναρξη της διαδικτυακής, διήμερης συνόδου που συγκάλεσε ο Joe Biden με τη συμμετοχή περίπου 40 παγκόσμιων ηγετών, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 50% με 52% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005.
Ο στόχος αυτός διπλασιάζει σχεδόν την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσινγκτον για μείωση κατά 26-28% με ορίζοντα το 2025.
Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας» ο Biden έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.
«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας», «πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο Biden επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».
Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες που προσκλήθηκαν σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη, σχεδόν 100 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Biden, ανακοίνωσαν τις δικές τους δεσμεύσεις και χαιρέτισαν τη στροφή της Ουάσινγκτον, μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας και άρνησης, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Poutin: Η Μόσχα τηρεί τις υποχρεώσεις της
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Poutin δήλωσε στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα, ότι η χώρα του εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Με υπευθυνότητα η Ρωσία εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Poutin η χώρα του οποίου ανησυχεί κυρίως από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική, υπενθύμισε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, ότι η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές» μέχρι το 2050. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 1990: από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί στα 1,6 δισεκ. τόνους, λόγω της «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως εξήγησε.
Τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση», αναφέροντας ως παράδειγμα το μεθάνιο, καθώς θα ήθελε να μειωθούν οι εκπομπές του στο μισό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να προτείνει μια σειρά κοινών σχεδίων και να εξετάσει πλεονεκτήματα για τις ξένες επιχειρήσεις που θα ήθελαν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια (...) στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Σιβηρία και η Αρκτική περιλαμβάνονται στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια η Σιβηρία αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και γιγαντιαίες και ασυνήθιστες δασικές πυρκαγιές. Η Ρωσία βλέπει όμως και μια θετική πλευρά στην υπερθέρμανση, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη ενός θαλάσσιου εμπορικού δρόμου που θα συνέδεε την Ευρώπη και την Ασία μέσω της Αρκτικής, χάρη στο λιώσιμο των πάγων. Μάλιστα η Μόσχα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αυτόν τον «δρόμο του βορρά», όταν η διώρυγα του Σουέζ παρέμεινε κλειστή για αρκετές ημέρες, στα τέλη Μαρτίου.
Η Ρωσία είναι σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές καυσαερίων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε, τον Οκτώβριο του 2019, τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Merkel: Ικανοποίηση για την επιστροφή των ΗΠΑ
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βλέπω ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν για να εργαστούν μαζί μας για το κλίμα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται τη δική σας συμβολή, αν θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Βiden.
Η καγκελάριος έκρινε ότι η νέα κλιματική δέσμευση των ΗΠΑ στέλνει «ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα».
Macron: Eφαρμογή των δεσμεύσεων με ορίζοντα το 2030
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Em. Macron ζήτησε «να επιταχυνθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων με ορίζοντα το 2030». Αναφερόμενος στη νέα δέσμευση του Μπάιντεν έκανε λόγο για «μια ιστορική επιλογή, στον δρόμο που θα μας οδηγήσει στη Γλασκώβη (την πόλη που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP26 για το κλίμα τον Νοέμβριο). «Ένας μόνο στόχος υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες: να επιταχύνουμε», συνέχισε, ζητώντας να καθοριστεί «ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και επαληθεύσιμο πλάνο δράσης».
Ο Macron ζήτησε μεταξύ άλλων «να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα» συμπεριλαμβάνοντας «την κλιματική διάσταση στο κόστος των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών μας», παραπέμποντας στον φόρο άνθρακα που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορά της. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσεχή σύνοδο της 18ης Μαΐου που θα διεξαχθεί στο Παρίσι με αντικείμενο τη βιώσιμη χρηματοδότηση των οικονομιών της Αφρικής και ζήτησε να πιεστούν οι δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα ουδέτερα σε άνθρακα.
Ο Macron παραδέχτηκε ότι η Γαλλία είναι μία από τις πολλές χώρες που καθυστερούν την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου, που είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας μόνο στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Διαβεβαίωσε όμως ότι βρίσκεται «σε φάση επιτάχυνσης», ιδίως όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τη μόνωση των κατοικιών.
Jοhnson:O Biden αλλάζει τα δεδομένα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Jοhnson από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός τους νέους στόχους της αμερικανικής πολιτικής οι οποίοι, όπως σχολίασε, «αλλάζουν τα δεδομένα» όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Jοhnson επιβεβαίωσε ότι ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, είναι να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων κατά 78% μέχρι το 2035, σε σύγκριση με το 1990.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης και την ομιλία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που είπε ότι στόχος είναι ο κόσμος να ζει «σε αρμονία με τη φύση».
Trudeau: Δέσμευση για μείωση 40% - 50%
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40-45% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2005.
Suga: Στο 46% ανέβασε τον στόχο
Ο Ιάπωνας Yoshihide Suga, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 46% με ορίζοντα το 2030, σε σχέση με το 2013. Ο προηγούμενος στόχος της Ιαπωνίας ήταν να επιτευχθεί μείωση κατά 26%.
Bolsonaro: Δέσμευση για τον Αμαζόνιο
O πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, που διατηρούσε στενή σχέση με τον Τρθμπαλλά όχι και με τον Biden, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη εκδάσωση του Αμαζονίου μέχρι το 2030 και να προωθήσει την ουδετερότητα άνθρακα της χώρας του μέχρι το 2050, δηλαδή μία δεκαετία νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.
«Είναι μια ενθαρρυντική αρχή» και «αρχίζουμε να κάνουμε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Βιδεν μετά τις πρώτες ανακοινώσεις.
www.worldenergynews.gr