Νέα έρευνα της Wood Mackenzie δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα προσπεράσουν Ασία και Ειρηνικό έως το 2025 στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας με συνολική χωρητικότητα τις 371 GWh το 2030. Θα ακολουθήσει η Κίνα με 150 GWh και στην 3η θέση η Ιαπωνία με 25 η GWh μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Η Wood Mackenzie διαπίστωσε ότι παρόλο που η Ασία-Ειρηνικός ηγήθηκε της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης πέρυσι, φτάνοντας στα επίπεδα των 13 GWh, η ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως σε πιλοτικές κινήσεις και κρατικές επιδοτήσεις κατά την τελευταία δεκαετία.
Tα πεπραγμένα του 2020
Οι ΗΠΑ τριπλασίασαν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 38% της νέας χωρητικότητας. Η Κίνα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν διψήφια αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εγκαταστάσεις της Αυστραλίας μειώθηκαν σε ετήσια βάση.
Η σταθερή ανάπτυξη σε ορισμένες βασικές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού και της ισχυρής ανάκαμψης το 2021 θα επιταχύνει μακροπρόθεσμα την υιοθέτηση της παγκόσμιας αποθήκευσης ενέργειας, σημειώνει η Wood.
Ο επικεφαλής της Wood Mackenzie, στον τομέα της ενέργειας Dan Finn-Foley τόνισε ότι το «2020 ήταν έτος ρεκόρ για την παγκόσμια αποθήκευση ενέργειας. Η αγορά ξεπέρασε τα 15 GW / 27GWh το 2020, αυξάνοντας το 51% σε όρους GWh και αναμένεται να αυξηθεί 27 φορές έως το 2030 προσθέτοντας 70 GWh χωρητικότητας αποθήκευσης ετησίως για να ξεπεράσει τα 729 GWh το 2030.
Περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων δεσμεύθηκαν σε έργα αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο πέρυσι, αυξάνοντας τη συνολική αθροιστική επένδυση σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.Μέχρι το 2025, το συνολικό επενδυτικό pot θα φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, με CAGR 24% παρά την οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από το COVID-19».
H επίδραση του κορωνοϊού
Τέλος, ελέω του κορωνοϊού η παγκόσμια αγορά άρχισε να κινείται από μικρής κλίμακας μπαταρίες μικρής διάρκειας σε μπαταρίες τεσσάρων ωρών. Η πανδημία προκάλεσε τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές χονδρικής και μειώνοντας την ανάγκη για μονάδες αιχμής. Οι μπαταρίες μεγάλης διάρκειας συνέβαλαν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του δικτύου και στη μείωση των κινδύνων διακοπής ρεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέχρι το 2030, το μέσο μέγεθος έργου ιόντων λιθίου θα αυξηθεί έως επτά φορές.
www.worldenergynews.gr