Ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Παναγάκου, το οποίο είχε εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) τον Νοέμβριο του 2011 και είχε το …προνόμιο των fast track διαδικασιών, τελικά μπήκε σε κατασκευαστική ρότα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο τετράμηνο του 2022.
Τις διαδικασίες υλοποίησής του επιβράδυναν οι καθυστερήσεις στο απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, όπως και η αναμονή για τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, στις οποίες τελικά τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατοχύρωσαν σταθερή ταρίφα.
Το έργο αφορά στην κατασκευή 43 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 275 MW και προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας. Σταδιακά πλέον προχωρά η κατασκευή τους.
Έως σήμερα – από πέρυσι οπότε είχαν αρχίσει σταδιακά να εκδίδονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη οι άδειες εγκατάστασης - έχουν υλοποιηθεί έργα ισχύος 25 MW, εντός του επόμενου τριμήνου θα κατασκευαστούν άλλα 54 MW ενώ τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και ηλεκτριστεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022.
Ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια
Παράλληλα, ο όμιλος Παναγάκου επεκτείνεται, έτι περαιτέρω, στον τομέα της πράσινης ενέργειας καθώς στις αρχές Απριλίου εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 17 άδειες παραγωγής για νέα έργα συνολικής ισχύος 368,35 MW.
Μεταξύ αυτών, επτά φωτοβολταϊκά πάρκα 46,5 MW χωροθετούνται σε Γαλαξίδι, Δεσφίνα και Άμφισσα, περίπου 20 MW σε Τύρναβο και Ελασσόνα, τρία έργα περίπου 80 MW στα Σέρβια Κοζάνης και 65 MW στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες άδειες αρχικά είχαν εκδοθεί από τον Ρυθμιστή για την εταιρεία “New NE Solar Developments”, αλλά ζητήθηκε τροποποίηση ως προς την επωνυμία, η οποία τελικά εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου και πλέον οι άδειες πέρασαν στην “New Spes Concept Α.Ε.».
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου Παναγάκου – δίχως να συνυπολογιστούν όλα τα νέα έργα - διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλη την ελληνική επικράτεια συνολικής ισχύος 261 MW και ειδικότερα στον Νομό Βοιωτίας έργα με εγκατεστημένη ισχύ 134,5 ΜW, στον Νομό Ηλείας 53,3 MW, στον Νομό Λάρισας 35,2 MW, στον Νομό Κορινθίας 12,7 MW, στον Νομό Φθιώτιδας 9,4 MW, στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας 5,9 MW, στον Νομό Αχαΐας 5,3 MW και στον Νομό Λακωνίας 5 MW.
Δεν είναι τυχαίο ότι, τελευταία, ειδικά μετά το 2020 οπότε άρχισαν οι fast track αδειοδοτήσεις για τα έργα της στρατηγικής επένδυσης από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πολύ άλλοι όμιλοι - εγχώριοι και ξένοι - καλόβλεπαν για εξαγορά το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του ομίλου Παναγάκου προκειμένου, είτε να κάνουν δυναμική είσοδο στην αγορά, είτε να επεκταθούν περισσότερο στον τομέα των ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr