Ενέργεια

Συνάντηση Σκρέκα - Vestager στις 13 Μαϊου για Μηχανισμούς, Market Test, Ήφαιστο

Συνάντηση Σκρέκα - Vestager στις 13 Μαϊου για Μηχανισμούς, Market Test, Ήφαιστο
Στόχος του Υπουργείου να μην υπάρξει σύνδεση των Strategic Reserves (Λιγνίτες) με το CRM (Φυσικό Αέριο)

Στις 13 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα με την Eπίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα της ενέργειας με επίκεντρο τους δυο μηχανισμούς CRM και strategic reserves (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ).

Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην Αθήνα εάν το επιτρέψουν οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία.
Την σημαντική αυτή είδηση έδωσε ο ίδιος ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση της επένδυσης του CCGT της Μυτιληναίος με αφορμή  την έλευση της τουρμπίνας της General Electric.


Οι 3 Μηχανισμοί + Ήφαιστος στην ατζέντα


Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι 3 μηχανισμοί (Strategic Reserves, CRM, PPAs). Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν οι εξελίξεις σε σχέση με το market test που διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε να λυθεί το anti – trust case καθώς και ο φάκελος Ήφαιστος, που είναι η κωδική ονομασία της έρευνας που έχει εκκινήσει η Κομισιόν σε βάρος της ΔΕΗ για την χρήση της λιγνιτικής παραγωγής της, τόσο στο παρελθόν (2017) όσο και σήμερα.
 
Όσον αφορά τα strategic reserveς, το Υπουργείο έχει στείλει ήδη το αίτημα μαζί με την σχετική μελέτη στην Κομισιόν. Θα ακολουθήσουν οι σχετικές διευκρινίσεις σε ζητήματα που θα τεθούν.
Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί και να συμφωνηθεί το πλαίσιο και να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική πλευρά.
Ο μηχανισμός είναι ένα είδος αποζημίωσης της ΔΕΗ για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε εφεδρεία προκειμένου να καλύψουν πιθανές ανάγκες του συστήματος
Η σχετική ανάγκη προκύπτει και από την δημοσιοποιημένη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, που έχει παρουσιάσει το WEN, που ουσιαστικά αναφέρει ότι 2 λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες προς το παρόν.

Για το CRM το σχετικό notification από την ελληνική πλευρά θα σταλεί το αργότερο τον Ιούνιο και η βάσιμη προσδοκία είναι, ότι μέσα στις προσήκουσες προθεσμίες θα έχει οριστικοποιηθεί για να εφαρμοστεί και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργίας στις μονάδες φυσικού αερίου.
Πρόκειται, όπως έχει γράψει το WEN, για τον περίφημο Capacity Reserve Mechanism (CRM) ο οποίος σχεδιάζεται από το υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η διάρκεια ζωής του CRM θα είναι πενταετής.

Για τα PPAs που αφορούν τα διμερή συμβόλαια με την συμμετοχή των ΑΠΕ δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα το σχετικό αίτημα.

Τα αιτήματα δεν θα συνδέονται μεταξύ τους και στόχος του υπουργείου να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός για τον κάθε έναν από τους μηχανισμούς.
Και αυτό διευκρινίζεται, γιατί δικαίως η αγορά διερωτάται ποιο θα προκρίνει η Vestager και αν μπορούν να υλοποιηθούν ταυτόχρονα.

Ο Ήφαιστος αφορά την έρευνα της DG Comp που είναι σε εξέλιξη για την ΔΕΗ.

Το Μarket Test επίσης αφορά τον σχεδιασμό για την διανομή σε ιδιώτες πακέτων λιγνιτικής παραγωγής, όπου αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.
Όπως είναι γνωστό συμφωνήθηκε για να αποτελέσει και το κλείσιμο του ζητήματος του anti-trust case.

Τι είπε ο Υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το CRM στην συνέντευξη που έλαβε χώρα:


Η απολιγνιτοποίηση προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο, δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Κατά δεύτερον, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε καταθέσει μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος CRM στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσω με την κυρία Vestager στην επίσκεψη που θα κάνει στην Ελλάδα 13 Μαΐου, όπου εκεί έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση μαζί.

Άρα εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε έγκαιρα διαθέσιμο το μηχανισμό. Και φυσικά όλες οι νέες μονάδες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αμέσως μετά την θέση σε ισχύ του μηχανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν ακριβώς από αυτό τον μηχανισμό.
οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν ανάγκη στήριξης και δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, αν δεν υπήρχε η προοπτική ύπαρξης ενός τέτοιου μηχανισμού σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανονισμούς και το δίκαιο φυσικά του ανταγωνισμού.
Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας και την επαρκή ανεμπόδιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Έλληνες καταναλωτές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης