Με ήπιο αλλά σταθερά ανοδικό βηματισμό η Αγορά συνέχισε την πορεία της προς τις 900 μονάδες την εβδομάδα που πέρασε.
Παρά την πίεση από την προσφορά που παρουσιάζεται στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η Αγορά έχει φθάσει οριακά στην αποτίμηση των 60 δις ευρώ ανακτώντας περί τα 25 δις ευρώ από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου του 2020. Ένα βασικό ζητούμενο που είναι ξεκάθαρο πια, είναι η αποσύνδεση των μετοχών με την συνολική τάση της αγοράς.
Η εικόνα αποδίδει δικαιοσύνη σε όσες εταιρίες έχουν «κάτι να πουν» είτε μέσα από τα αποτελέσματα τους, είτε μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες, είτε μέσα από την επικαιροποίηση των προοπτικών της τρέχουσας χρήσης. Ακόμα και μέσα στον ίδιο κλάδο οι εταιρίες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις υποδηλώνοντας επιλεκτικές διαθέσεις τοποθετήσεων ανάλογα με την ποιότητα του ισολογισμού ή την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της εταιρίας.
Κρίσιμος παράγοντας η απορρόφηση των αυξήσεων
Το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αγοράς, η αποτίμηση των νέων και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών με αρκετή δόση θεμελιωδών παραμέτρων.
Από την άνοδο που έχει καταγραφεί έχουν απεγκλωβιστεί παθητικά κεφάλαια από τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης που αφορούν σχεδόν τις μισές μετοχές του ΧΑ, ορισμένες εξ αυτών καταγράφουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις με τριψήφιο ποσοστό. Καθημερινά η λίστα των εταιριών που περνούν σε θετικό έδαφος κερδίζει νέα μέλη με αποτέλεσμα να δίνει δυνατότητες επιλογών σε επενδυτές είτε να αποεπενδύσουν χωρίς απώλειες είτε να εξετάσουν υστερήσαντες της σχετικής λίστας που πληρούν τις
προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Επιπλέον η άνοδος των τιμών αναμένεται να διευκολύνει και το βαρύ πρόγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίων χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτεροι κραδασμοί από πιθανές εκροές. Αν η αγορά περάσει το σκόπελο των αυξήσεων χωρίς να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα οι πιθανότητες να δούμε στο Γενικό Δείκτη τέσσερα ψηφία μέσα στην χρονιά θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε μετά από μια σχετικά ήπια και σύντομη διόρθωση σε νέα υψηλά 13 μηνών και διατηρώντας το ρυθμό ήπιων διακυμάνσεων και διαφύλαξης του θετικού προσήμου στο τέλος της ημέρας σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Οι ενδείξεις αυτές υποδηλώνουν έλεγχο της Αγοράς από τους αγοραστές και μάλιστα σε μια εβδομάδα που η τάση στο εξωτερικό δεν ήταν και απόλυτα σαφής ως προς την ανοδική της κατεύθυνση. Όλες οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες ενώ παρατηρούνται εκ νέου υπερτιμήσεις στους ταλαντωτές καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει 9 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 10. Το καθοδικό χάσμα που είχε επισημανθεί ως η βασική βραχυχρόνια αντίσταση (892 – 885) βρίσκεται σε φάση ανακατάληψης με την Αγορά να δείχνει εξαιρετική υπομονή στην απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων και την εναλλαγή των πρωταγωνιστών. Μια μικρή διορθωτική κίνηση μικρού εύρους πριν την διάσπαση των 900 μονάδων θα την θεωρούσαμε φυσιολογική και εντός προγράμματος.
Τι έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα
Την σκυτάλη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων παίρνει την Δευτέρα η Αεροπορία Αιγαίου η οποία έχει προγραμματισμένη την ίδια ημέρα την τακτική τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ενώ το πρωί της ίδια ημέρας ανακοινώνουν αποτελέσματα τα Πλαστικά Θράκης. Την Τετάρτη ακολουθούν τα αποτελέσματα των Lamda Levelopment και Mermeren Combinat ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη αποτελεσμάτων του ΑΔΜΗΕ.
Επισημαίνεται ακόμα ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος που περιλαμβάνει και μετοχές της
Cenergy. Την Πέμπτη 15/4 έχουν προγραμματισμένες παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών επενδυτών ο ΟΛΠ και η Jumbo. Η εβδομάδα σε επίπεδο αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα με τα αποτελέσματα της AS Company. Τέλος, την Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Απρίλιο.
Οι αποτιμήσεις των κεφαάιοποιήσεων
www.worldenergynews.gr