Μια χρηματοδοτική γραμμή 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματος της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας θα απαιτήσει από τις κρατικές εταιρείες να μειώσουν τα μερίσματα που πληρώνουν στην κυβέρνηση για να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, δήλωσε ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman.
Δεν είναι σαφές πόσες εταιρείες όπως ο όμιλος πετρελαίου Saudi Aramco - των οποίων τα μερίσματα 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι ήταν ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των κρατικών εσόδων - θα περικόψουν τα μερίσματα τους, αλλά οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει πιθανώς να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, λένε οι αναλυτές.
«Αν μειωθούν τα μερίσματα, μια υψηλότερη τιμή πετρελαίου θα ενίσχυε τις μεταβιβάσεις της Aramco μέσω φόρων και δικαιωμάτων», δήλωσε ο Jean-Michel Saliba, οικονομολόγος MENA της Bank of America.
Αυτό αφήνει τα έσοδα από το αργό στο επίκεντρο της στρατηγικής του βασιλείου, στοχεύοντας 27 τρισεκατομμύρια rials (7,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε εγχώριες δαπάνες έως το 2030.
Η κλίμακα του επενδυτικού σχεδίου σημαίνει ότι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσει τον εφοδιασμό τα επόμενα χρόνια για να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου.
Αυτό ήταν ήδη ορατό στις αρχές του 2021 με το βασίλειο να εφαρμόζει μονομερείς περικοπές παραγωγής και να διατηρεί την παραγωγή σταθερή για τον Απρίλιο, δήλωσε η Monica Malik, οικονομολόγος στην Abu Dhabi Commercial Bank.
«Η Σαουδική Αραβία έχει καταφέρει να διατηρήσει τη συνοχή στον όμιλο του ΟΠΕΚ + μέχρι στιγμής, αν και υπήρχαν κάποια σημάδια μεγαλύτερης εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης για αύξηση της παραγωγής του ομίλου από τον Μάιο», σημείωσε.
Τα φορολογικά οφέλη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορούν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία της χαμηλότερης παραγωγής πετρελαίου.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το βασίλειο και ο ΟΠΕΚ + έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες απόψεις σχετικά με τη διατήρηση σταθερών τιμών του πετρελαίου «προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων» και θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται σε παγκόσμια γεγονότα και ζητήματα προσφοράς και ζήτησης σύμφωνα με αυτόν τον στόχο.
Ενώ εναπόκειται στις εταιρείες που συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα να αποφασίσουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, το υπουργείο αναμένει μια σειρά από τρόπους χρηματοδότησης, «εκ των οποίων τα μερίσματα είναι μία από τις πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δανείων χαμηλού επιπέδου, του χρέους και άλλων χρηματοοικονομικών μέσων», σημείωσε.
Χτυπημένη σκληρά από τα χαμηλότερα έσοδα από το αργό και την κρίση του coronavirus πέρυσι, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μείωσε τον προϋπολογισμό της κατά περίπου 7% για το 2021 για να εξαλείψει το έλλειμμα που σχεδόν τριπλασιάστηκε πέρυσι στο 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από 4,5% του ΑΕΠ το 2019.
Σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες σε 941 δισεκατομμύρια riyal το 2023 από 990 δισεκατομμύρια rials φέτος, επομένως ο στόχος του Prince Mohammed για 10 τρισεκατομμύρια rials στις κυβερνητικές δαπάνες κατά την περίοδο 2021-2030 σημαίνει ότι οι φετινές δαπάνες θα παραμείνουν αμετάβλητες κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο ταμείο.
Προβλέψεις Fitch
Ο οργανισμός αξιολόγησης Fitch αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, υποθέτοντας μια μέση τιμή πετρελαίου 59 δολάρια το βαρέλι, μέση παραγωγή πετρελαίου 8,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και συνολική δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου riyal.
Η κυβέρνηση θα χρειαζόταν τιμές 76 $ ανά βαρέλι για να έχει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό φέτος, αλλά σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική μερισμάτων, και καθώς η παραγωγή ανακάμπτει, η αρχική τιμή θα μπορούσε να ισορροπήσει σε 60 $ το βαρέλι, δήλωσε ο Krisjanis Krustins, της Fitch.
«Επομένως, μου φαίνεται ξεκάθαρο ότι για να ανταποκριθεί σε αυτά τα σχέδια δαπανών ενώ αποδέχεται μείωση του μερίσματος Aramco, η κυβέρνηση θα χρειαστεί υψηλότερα έσοδα εκτός πετρελαίου, υψηλότερες τιμές / παραγωγή πετρελαίου ή κάποια προσαρμογή στον στόχο του δημοσιονομικού ισοζυγίου έως το 2023, " αυτός είπε.
Οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν περίπου 63 $ ανά βαρέλι φέτος, καθώς η διάθεση εμβολίων υποστηρίζει τη ζήτηση και ο ΟΠΕΚ + συνεχίζει να ελέγχει τον εφοδιασμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Ravi Bhatia, δήλωσε ότι εάν η στρατηγική οδηγεί σε αυξημένες επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες στην οικονομία, διαφοροποίηση και υψηλότερη ανάπτυξη, αυτό με τη σειρά του θα στηρίξει τα φορολογικά έσοδα μεσοπρόθεσμα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιγράφονται στον προϋπολογισμό του 2021 είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά.
«Επιδιώκουμε να εργαστούμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με διάφορα μέσα όπως οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα για να αυξηθούν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
www.worldenergynews.gr