Δεν στάθηκε εμπόδιο η πανδημία του κορωνοϊού στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, δεδομένου ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 260 GW το 2020, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμης Ενέργειας, (IRENA).
Στην έκθεσή του που τιτλοφορείται ως ««Renewable Capacity Statistics 2021» αναφέρεται πως η επέκταση νέων μονάδων ΑΠΕ ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 σχεδόν κατά 50%.
Συνεχόμενη άνοδος
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το μερίδιο των ΑΠΕ αυξήθηκε σε σημαντικό επίπεδο. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια αντιπροσώπευσαν περίπου το 91% της νέας καθαρής ενέργειας. Οι νέες ηλιακές εγκαταστάσεις ανήλθαν συνολικά στα 127 GW, ενώ η αιολική ενέργεια ήταν 111 GW, ανέφερε η έκθεση.
Η Κίνα πρόσθεσε 136 GW πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από 72 GW ανέμου και 49 GW ηλιακής ενέργειας. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 29 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, σχεδόν 80% περισσότερο από ό, τι το 2019, συμπεριλαμβανομένων 15 GW ηλιακής ενέργειας και περίπου 14 GW αιολικής.
Η αιτία της ανόδου
Σύμφωνα με τον Irena, το υξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο οφείλεται εν μέρει στον καθαρό παροπλισμό της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ευρασία (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσική Ομοσπονδία και Τουρκία).
Οι συνολικές προσθήκες ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν στα 60 GW το 2020 από 64 GW του προηγούμενου έτους, επισημαίνοντας μια συνεχιζόμενη πτωτική τάση της επέκτασης των ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, η έκθεση τονίζει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ανήλθε σε 2.799 GW, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (1.211 GW).
Στο ίδιο μήκος κύματος αισιοδοξίας και ικανοποίησης τα λόγια του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Francesco La Camera. «Παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα του 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προέκυψαν ως πηγή αναμφισβήτητης αισιοδοξίας για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο, ανθεκτικό, καθαρό και δίκαιο μέλλον. Το 2020 σηματοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κόστος μειώνεται, οι αγορές καθαρής τεχνολογίας αυξάνονται και ποτέ δεν ήταν τόσο σαφή τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία δράσης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει αυτήν την τάση ως πηγή έμπνευσης για να προχωρήσει περισσότερο».
www.worldenergynews.gr