Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H κατανομή των κονδυλίων 6 δισ της πράσινης μετάβασης από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο Εξοικονομώ η μερίδα του λέοντος

H κατανομή των κονδυλίων 6 δισ της πράσινης μετάβασης από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στο Εξοικονομώ η μερίδα του λέοντος
Στο Εξοικονομώ - Αυτονομώ η μερίδα του λέοντος με στόχο τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης που θα κρίνεται από την παλαιότητα του κτιρίου και το βαθμό ενεργειακής απόδοσης και οι κλιματικές συνθήκες που θα κρίνονται από τις βαθμοημέρες δηλαδή τις ημέρες ψύχους ή υπερβολικής ζέστης, είναι μερικά από τα κριτήρια του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» για τις κατοικίες που θα ανακοινωθεί στο σύνολο του το καλοκαίρι και θα προκηρυχθεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Πέραν αυτών στο νέο πρόγραμμα καθοριστικά για την αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι τα κοινωνικά κριτήρια και θα δοθεί προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολυμελείς οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία, αφού βασικός στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ενεργειακής φτώχειας κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο το Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα το 12,5% του πληθυσμού κατοικεί σε σπίτια με σοβαρά προβλήματα υγρασίας, διαρροές και σάπια κουφώματα, ενώ η δεκαετής οικονομική κρίση ανέδειξε την ενεργειακή φτώχεια, που φαίνεται ότι υπερβαίνει τα κοινωνικά όρια της εισοδηματικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, το 17,9% του συνολικού πληθυσμού δήλωσε αδυναμία να θερμάνει το σπίτι του όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 7,3% και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 34,1% μεταξύ των οικονομικά ευάλωτων στρωμάτων.

Εξάλλου οι περισσότερες κατοικίες στη χώρα είναι χτισμένες πριν από τη δεκαετία του 1980 και το 50% δεν έχει θερμομόνωση.

Έτσι οι συνολικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων) θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Αντλησιοταμίευση, αναβαμίσεις, Εξοικονομώ

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κυρίως κατοικιών, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία προγράμματα και έχει προϋπολογισμό 1,731 δισ. ευρώ, ενώ η πράσινη μετάβαση είναι επίσης ο άξονας για τον οποίο δεσμεύονται τα περισσότερα κονδύλια 6,026 δισ. ευρώ από τα 30,919 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι πόροι του Ταμείου (επιδοτήσεις και δάνεια).

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ για τις κατοικίες, ύψους 1,081 δισ. ευρώ αποσκοπεί σε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 30% και περιλαμβάνει αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, «έξυπνα» συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης και διαχείρισης οικιακών συσκευών, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λ.π.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ και ο στόχος εξοικονόμησης είναι επίσης 30%.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λ.π.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης, προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα για τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση κατασκευής μονάδων αντλησιοταμίευσης και μπαταριών ισχύος μέχρι 1380 MW, με συνολικές επενδύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ: 200 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση της «πράσινης» ενέργειας

Οι μονάδες αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η περίσσεια της παραγωγής θα μπορεί να αποθηκεύεται και να εγχέεται στο δίκτυο σε περιόδους που οι ΑΠΕ δεν είναι διαθέσιμες, συμβάλλοντας έτσι και στη συγκράτηση των τιμών.

Για τις ΑΠΕ σημαντική είναι η πρόβλεψη για διάθεση 200 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό χρηματοδότησης της "πράσινης" ενέργειας, αλλά μόνο για τις νέες μονάδες που εντάσσονται από το 2021 και μετά, όπως και η εκπόνηση νέου χωροταξικού σχεδίου, αλλά και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Στον τομέα των δικτύων διανομής προβλέπεται η διάθεση 100 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ για υπογειοποίηση δικτύων σε περιοχές με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων καθώς και σε περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (όπως η πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική).

Τα 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για υπογειοποίηση, μετατόπιση και μόνωση στοιχείων του δικτύου σε δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών. Περιλαμβάνεται επίσης η διασύνδεση των νησιών Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σαντορίνη με την οποία ολοκληρώνεται η διασύνδεση των Κυκλάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης