Βασικός στόχος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) είναι η μείωση του κόστους ηλιακής ενέργειας κατά 60% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Mάλιστα, το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 128 εκατ. δολ, που προορίζονται για την μείωση του κόστους, τη βελτίωση της απόδοσης και την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας.
Απώτερος στόχος
Σύμφωνα με τις απόφαση του αμερικανικού ΥΠΕΝ, οι εν λόγω επενδύσεις υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησης Biden-Harris και θα ανοίξουν το δρόμο για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και μια ισχυρή οικονομία καθαρής ενέργειας.
Παράλληλα, τίθεται σε άμεση προτεραιότητα η μείωση του τρέχοντος κόστους από 4,6 cent/ kWh σε 3 3 cent/ kWh έως το 2025 και 2 cent/ kWh ως το 2030.
Από την πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι: «Σε πολλά μέρη της χώρας, η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, και με περισσότερη καινοτομία μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ξανά περισσότερο από το μισό μέσα στη δεκαετία.
Η συγκεκριμένη πρώτη έκρηξη χρηματοδότησης θα μας βοηθήσει να προσθέσουμε ακόμη πιο προσιτή καθαρή ενέργεια στο δίκτυο, θέσεις εργασίας σε κοινότητες ολόκληρης της χώρας και θα μας βάλει στο γρήγορο δρόμο προς τον στόχο του Προέδρου Biden για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035».
Εισαγωγή στις ηλιακές κυψέλες Perovskites και Perovskite
Η νέα χρηματοδότηση - μέσω του Γραφείου Ηλιακής Ενέργειας του DoE - θα υποστηρίξει την προώθηση δύο υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών κυττάρων: perovskites και λεπτές μεμβράνες καδμίου (CdTe). Το DoE παρέχει 40 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη περοβσκίτη σε 22 έργα.
Ο περοβσκίτης είναι ένα κρυσταλλικό υλικό που είναι φθηνό και εύκολο να παραχθεί στο εργαστήριο. Το 2009, οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι περοβσκίτες από μόλυβδο, ιωδίδιο και μεθυλαμμώνιο θα μπορούσαν να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό με απόδοση 3, 8%. Έκτοτε, οι ερευνητές έχουν επιτύχει περοβσκίτη μεγαλύτερη από 20% αντιπαραθέτοντας εμπορικά διαθέσιμα πυριτιούχα ηλιακά κύτταρα και γεννούν ευρέως ενδιαφέρον μεταξύ των κατασκευαστών πυριτίου.
Η τοποθέτηση περοβσκίτη σε ένα συμβατικό ηλιακό κύτταρο πυριτίου βελτιώνει δραματικά τη συνολική απόδοση του κυττάρου, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Stanford.
Περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια θα βοηθήσουν το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να δημιουργήσει μια κοινοπραξία για την προώθηση φθηνότερων ηλιακών τεχνολογιών λεπτής μεμβράνης CdTe. «Η κοινοπραξία θα προωθήσει τεχνικές κατασκευής χαμηλού κόστους και εγχώριες ερευνητικές δυνατότητες για να αυξήσει τις ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ να συλλάβουν ένα μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε το DoE.
Μακροζωία
Επιπλέον, το DoE ανακοίνωσε 7 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας νέας ευκαιρίας χρηματοδότησης για έργα που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών συστημάτων με βάση το πυρίτιο από περίπου 30 σε 50 χρόνια. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν τα εξαρτήματα του φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως μετατροπείς, βύσματα, καλώδια, ράφια και ιχνηλάτες.
www.worldenergynews.gr