Ενέργεια

V. Zubkov (Gazprom): Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2

V. Zubkov (Gazprom): Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2
Ο Viktor Zubkov, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι εργασίες στον αγωγό Nord Stream 2 έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% με 92%

Ο πρόεδρος του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 στη Γερμανία θα ολοκληρωθεί αυτό το έτος, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι οι κυρώσεις κατά του αγωγού είναι μια πραγματική πιθανότητα. Ο αγωγός θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από την Βαλτική Θάλασσα. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι ο αγωγός θα αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή. Ο αγωγός δεν θα περνάει από την Ουκρανία, στερώντας από το Κίεβο πολύτιμα έσοδα.

Ο πρόεδρος της Gazprom, Viktor Zubkov, φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι εργασίες στον αγωγό Nord Stream 2 έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% με 92%, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το TASS.

«Οι εργασίες συνεχίζονται, έχει μείνει μόνο ένα μικρό μέρος ακόμα. Φυσικά θα ολοκληρωθεί αυτό το έτος, οπωσδήποτε. Είναι κρίμα που χάθηκε χρόνος, αλλά αυτό συνέβη» δήλωσε ο Zubkov

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken δήλωσε την Τετάρτη ότι είπε στον Γερμανό ομόλογο του πως οι κυρώσεις κατά του αγωγού Nord Stream 2 είναι μια πραγματική πιθανότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία "καμία ασάφεια" όσον αφορά την αντίθεση των ΗΠΑ στην κατασκευή του.

Πότε θα λάβουν χώρα οι κυρώσεις


"Αυτό που είπα (στον Maas ) ήταν ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις ενέργειες για ολοκλήρωση ή πιστοποίηση του αγωγού και αν αυτές οι ενέργειες γίνουν, θα λάβουμε μια απόφαση για τη δυνατότητα εφαρμογής κυρώσεων", είπε ο Blinken .

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ήταν σημαντικό να μεταφερθεί το μήνυμα απευθείας στον Maas "ακριβώς για να καταστήσω σαφή τη θέση μας και να διασφαλίσω ότι δεν υπάρχει ασάφεια".

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε στις 24 Φεβρουαρίου πως 18 εταιρίες σταμάτησαν πρόσφατα τις εργασίες στον αγωγό ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενες κυρώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό κατά τον οποίο η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα μπορούσε να εξουσιοδοτηθεί να σταματήσει τη ροή αερίου αν η Ρωσία περάσει μια γραμμή, ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ έριξε την ιδέα ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο που θα χρησιμοποιούσε τον ολοκληρωμένο αγωγό ως μοχλό πολιτικής πίεσης.

Έναυσμα για αυτό που αποκάλεσε ο πρώην πρεσβευτής, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, "φρένο έκτακτης ανάγκης" θα μπορούσε να είναι, μεταξύ άλλων, μια έξαρση της βίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, που προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, ή αν η Μόσχα επιχειρήσει να υπονομεύσει τις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς αερίου του Κιέβου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης