Η Μυτιληναίος μετασχηματίζεται σε μια ενεργειακή εταιρεία που ικανοποιεί τα κριτήρια βιωσιμότητας, σύμφωνα με την Piraeus Securities.
Η εξαγορά και ανάπτυξη των νέων ενεργειακών projects στην Ελλάδα που αφορούν τις ΑΠΕ αλλά και διεθνώς θα αυξήσουν την δυναμικότητα της εταιρείας στον κλάδο αυτό στα 222 MW άμεσα και στα 2,9 GW μέχρι το 2023.Η Μυτιληναίος μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία της όσον αφορά την κατασκευή projects ΑΠΕ και να δημιουργήσει συνέργειες με τον κλάδο της αποθήκευσης, καθώς και εκείνον τον κλάδο που αφορά βιώσιμες μηχανολογικές λύσεις (SES).
Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να εκμεταλλευτεί την φθηνή χρηματοδότηση στην οποία έχει πρόσβαση, καθώς ανοίγονται οι δυνατότητες υποστήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι γνωστό και ως "Η επόμενη γενιά την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η νέα ανάλυση δίνει τιμή στόχο τα 19,5 ευρώ στην μετοχή με rating outperform. Εκτιμά ένα EBITDA CAGR της τάξης του 23% από το 2020 έως το 2023. Αυτό προέρχεται από τα εξής:
1. Αύξηση στις τιμές αλουμινίου και αλουμίνας χάρη στην διεθνή βιομηχανική ζήτηση
2.Την έναρξη λειτουργίας του CCGT δυναμικότητας 826 MW, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ 60-70 εκατ. ευρώ στο EBITDA ετησίως.
3. Το backlog των RSD και SES ξεπερνά το 1 δις, αποτελούμενο από ηλιακή ενέργεια, αποθήκευση και Projects βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ανάλυση ανεβάζει το άθροισμα των επιμέρους μερών με αποτίμηση σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών στα 19,5 ευρώ από 14.
Στην παρούσα φάση, η Μυτιληναίος διαπραγματεύεται με σχέση EV/2021 EBITDA στο 7,5 η οποία κατά την εκτίμηση της ανάλυσης δεν αποδίδει το μέγεθος και τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης των κλάδων ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και εκείνων που αφορούν τις ΑΠΕ, τα projects βιώσιμης ανάπτυξης, την αποθήκευση. Αυτά δηλαδή που περιλαμβάνονται στους νέους τομείς RSD και SES.
Αντίστοιχα το EBITDA προβλέπεται στα 360 εκατ το 2021, 432,4 εκατ το 2022 και 586,5 εκατ το 2023.
Η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 163,7 εκατ. το 2021 και να φθάσει στα 278,2 εκατ. το 2023.
Με αντίστοιχη αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή από 40 cents το 2021 σε 50 cents το 2023.
Σε σχέση με το EBITDA τα περιθώρια διαθέτουν ανοδική τάση ξεπερνώντας το 16% το 2023.
Η συνεισφορά των επιμέρους κλάδων είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2021 ως εξής: 48,7% μεταλλουργία, 30% κλάδος φυσικού αερίου, 13.3% SES και 8,1% RSD.
Oι επιμέρους τομείς
Το αλουμίνιο αναμένεται να επωφεληθεί από τις διεθνείς τάσεις σε σχέση με την βιωσιμότητα αλλά και την άνοδο των τιμών, καθώς η πορεία της τιμής του συνδέεται με την παγκόσμα ανάκαμψη.
Παρά την αύξηση προσφοράς από την Κίνα, τα κατασκευαστικά projects, οι ανανεώσιμες πηγές, οι μεταφορές και η ανάπτυξη της ηλεκτρικής αγοράς αυτοκινήτων θα είναι οι καταλύτες της ανοδικής πορείας των τιμών.
Η αύξηση της ζήτησης σε αυτούς τους τομείς παγκοσμίως έχουν σαν βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας, ενεργειακής αποδοτικότητας και μείωσης εκπομπών άνθρακα.
Στον κατασκευαστικό τομέα τα πράσινα κτίρια που έχουν αμεση σχέση με το περιβάλλον και ο κλάδος των αυτοκινήτων θα είναι ενισχυτικά της ζήτησης.
Στον κλάδο του φυσικού αερίου θα έχουμε μείωση των περιθωρίων λόγω αύξησης των τιμών.
Παράλληλα όμως αναμένεται ανάκαμψη των ηλεκτρικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, οπότε τα πριθώρια του κλάδου θα εξομαλυνθούν.
Η άνοδος των τιμών των CO2 που έφτασε τα 40 δολ/τόνο θα λειτουργήσει υπέρ του ομίλου τόσο για το CCGT όσο και για τις ΑΠΕ.
Για τις ΑΠΕ και τα ηλιακά πάρκα η ανάλυση εκτιμά ότι θα υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 814 εκατ ευρώ, που προσδιορίζουν ένα κόστος 0,55 ευρώ/MW.
Τα διεθνή περιβαλλοντικά projects θα προσδώσουν σημαντικό κύκλο εργασιών στην εταιρία και εκτιμώνται σε 589 εκατ ευρώ για λογαριασμό τρίτων μερών.
Αυτά αφορούν ΑΠΕ και Αποθήκευση κυρίως.
Τα BOT ανέρχονται σε 642 MW και αναμένεται την επόμενη τριετία τα ηλιακά πάρκα να ανέβουν διεθνώς με ταχύ ρυθμό.
Στο τέλος του 2020 το ανεκτέλεστο για τα προϊόντα των Βιώσιμων Μηχανολογικών Έργων (SES) έφτασε στο 1,5 δισ, αν συμπεριληφθούν και έργα σε ώριμο στάδιο.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται σειρά έργων όπως το Άκτιο - Αμβρακία είτε το Protos στην Βρετανία.
Τα βασικά projects ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης
www.worldenergynews.gr