H ενεργειακή μετάβαση της Ιαπωνίας χρειάζεται καινοτομία και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με ανασκόπηση του ΙΕΑ. «Η Χώρα θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στις απότομες μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη της πρόσφατα ανακοινωμένης φιλοδοξίας της να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι σχεδόν μια δεκαετία μετά τον σεισμό του 2011 και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία σημείωσε «πραγματική πρόοδο» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός πιο αποτελεσματικού, ανθεκτικού και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος.
Σημαντικά βήματα
Η χώρα έχει ξεκινήσει «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» της ενεργειακής της αγοράς και διαφοροποίησε το ενεργειακό της μείγμα, ενώ οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια, μειώθηκαν συνεχώς από την αιχμή τους το 2013. Αυτό έγινε χάρη στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επανεκκίνηση ορισμένων πυρηνικών σταθμών και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Παράλληλα, μειώθηκε η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά παραμένει υψηλή στο σχεδόν 90% του ενεργειακού εφοδιασμού, καθιστώντας την Ιαπωνία μεταξύ των οικονομιών με μεγαλύτερη ένταση άνθρακα των μελών του ΙΕΑ, σύμφωνα με την έκθεση.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol δήλωσε ότι: «Η Ιαπωνία πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, να εξαλείψει τα ρυθμιστικά εμπόδια και να αυξήσει τον ανταγωνισμό στις ενεργειακές της αγορές εάν θέλει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.
Χαιρετίζω τη νέα στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη της Ιαπωνίας που δίνει έμφαση σε αυτές τις προτεραιότητες. Ο ΙΕΑ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση σε αυτές τις ζωτικές προσπάθειες».
Νέα εργαλεία
Η έκθεση του IEA υπογράμμισε ότι η ισχυρή βάση καινοτομίας και τεχνολογίας της Ιαπωνίας μπορεί να διαδραματίσει «ζωτικό ρόλο» στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών φιλοδοξιών του 2050. «Επικροτώ την Ιαπωνία για την ηγεσία της στην προώθηση τεχνολογιών υδρογόνου και ανακύκλωσης άνθρακα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας για τομείς αποκαρβονισμού όπου οι εκπομπές είναι πιο δύσκολο να μειωθούν, όπως οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και η βαριά βιομηχανία», δήλωσε ο Birol.
ΙΕΑ: Σημαντική αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα
Έπειτα από μια ιστορική μείωση πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, οι εκπομπές CO2 του ενεργειακού τομέα έχουν αυξηθεί πολύ και πάλι, προειδοποίησε τις περασμένες ημέρες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Η αύξηση των εκπομπών CO2 στον κόσμο στο τέλος της περυσινής χρονιάς αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση για το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA.
«Αν η οικονομική ανάκαμψη, που αναμένεται φέτος, επιβεβαιωθεί --και εφόσον δεν υπάρξει κάποια μείζων πολιτική αλλαγή στις πιο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη-- τότε οι παγκόσμιες εκπομπές πιθανόν θα αυξηθούν το 2021» συμπλήρωσε.
Η πτώση αυτή οφείλεται ουσιαστικά στη μικρότερη χρήση πετρελαίου για τις οδικές μεταφορές και την αεροπορία. "Με την επανάληψη των ταξιδιών και των οικονομικών δραστηριοτήτων, η κατανάλωση πετρελαίου και οι εκπομπές που συνδέονται μ' αυτήν αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται", αναφέρει ο IEA.
Ο συνολικός αριθμός για το 2020 κρύβει εξάλλου μεγάλες δυσαναλογίες ανάλογα με τη χώρα: οι εκπομπές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,8% το 2020 με την ταχεία επανάληψη των δραστηριοτήτων, ενώ μειώνονται κατά 10% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
www.worldenergynews.gr