Πριν από δύο περίπου δεκαετίες, η Νότια Αυστραλία παρήγαγε όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Πέρυσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευσαν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους.
Το reneweconomy.com.au έκανε μια σχετική έρευνα, αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους η χώρα κατάφερε να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη ενεργειακή μετάβαση. Στη γενικότερη εικόνα, πριν αναλυθούν τα επιμέρους, κρίθηκε αναγκαία η στενή παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεγάλες κρίσεις όπως το κλείσιμο σταθμών παραγωγής άνθρακα και το εργασιακό μέλλον όσων έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την αλλαγή.
Το παράδειγμα της Ν. Αυστραλίας
Η Ν. Αυστραλία ακολούθησε μια καλή δημόσια πολιτική, που έφερε μείωση των εκπομπών CO2 και αποτελεί ένα σημαντικό πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες, που επιθυμούν να υιοθετήσουν την ίδια τακτική. Είναι όμως εύκολο κάτι τέτοιο στην πράξη;
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αγορές ενέργειας που κυριαρχούσαν στα ορυκτά καύσιμα περιστράφηκαν γύρω από μερικούς μεγάλους και ισχυρούς παράγοντες. Η αναθεώρηση ενός τέτοιου συστήματος διαταράσσει αναπόφευκτα αυτούς τους κατεστημένους φορείς και αναδιανέμει τα οφέλη.
Η αλλαγή είναι ακόμη πιο δύσκολη σε μια ιδιωτικοποιημένη αγορά ενέργειας, όπως η Νότια Αυστραλία, όπου οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι παίκτες πρέπει να παραμείνουν επικερδείς για να επιβιώσουν. Στη νέα εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων μπορούν γρήγορα να γίνουν εμπορικά μη βιώσιμες και να κλείσουν.
Η αλλαγή
Η Νότια Αυστραλία είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος - με άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που αποτέλεσαν κίνητρο για την εν λόγω μετάβαση. Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, που εκλέχθηκε το 2002, ενέκρινε στόχο για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 26% έως το 2020.
Ειδικότερα, ευνοήθηκε σημαντικά από τον ομοσπονδιακό στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που καθορίστηκε από την κυβέρνηση Howard το 2001 και επεκτάθηκε υπό την κυβέρνηση Rudd.
Αυτό που κατάφερε ήταν να διατηρηθεί ελκυστικός προορισμός για τους ιδιώτες επενδυτές από άλλα κράτη. Για να προσελκύσει επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κυβέρνηση θέσπισε νόμους για να βοηθήσει στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε αγροτικές ζώνες μακριά από πόλεις και σπίτια. Τα νέα αιολικά πάρκα αναλήφθηκαν τακτικά από συμβάσεις προμήθειας κρατικής κυβέρνησης.
Η γνήσια προσφορά
Μάλιστα, η μεγαλύτερη γεννήτρια άνθρακα της πολιτείας, στο Port Augusta, υπέστη βλάβη και τελικά έκλεισε. Για να βοηθήσει τους εργαζομένους και την πόλη να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, η κρατική κυβέρνηση υποστήριξε εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης επιχορήγησης 6 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ηλιακό πάρκο που απασχολεί 220 άτομα.
Αυτό που έγινε αντιληπτό από όλους ήταν η ελάχιστη εξάρτηση από την εξαγωγή ορυκτών καυσίμων.
Το συμπέρασμα
Η εμπειρία της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι μια επιτυχημένη μετάβαση σε ΑΠΕ απαιτεί από τις κυβερνήσεις να έχουν αρκετή πολιτική δύναμη για να προωθήσουν πολιτικές που βλάπτουν τους ενεργειακούς φορείς. Να γίνεται έλεγχος της αγοράς για γρήγορη ανταπόκριση σε διαταραχές καθώς και βασικές υποδομές.
www.worldenergynews.gr