Τελευταία Νέα

Έκθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο: Το Καθαρό Μηδέν «απαιτεί» επενδύσεις 350 δισ. δολ. ως το 2050 - Βάρος στην αποθήκευση

Έκθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο: Το Καθαρό Μηδέν «απαιτεί» επενδύσεις 350 δισ. δολ. ως το 2050 - Βάρος στην αποθήκευση
Οι νεότερες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση μπαταριών ή η δέσμευση άνθρακα μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν επενδύσεις
Σχετικά Άρθρα

Νέα έκθεση για το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει λόγο για επενδύσεις συνολικού ύψους 350 δισ. δολ σε τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων δικτύων υδρογόνου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών τα επόμενα 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έκθεση, «Aligning the Stars: Asset owners and energy investment toward Net Zero» που δημοσιεύτηκε από την LCP και υπογραμμίζει την κλίμακα των επενδυτικών ευκαιριών για ιδιωτικά κεφάλαια, βοηθώντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του.

Η LCP εκτιμά ότι ο ενεργειακός τομέας θα μπορούσε να αξιοποιήσει ανεκμετάλλευτο ιδιωτικό κεφάλαιο για να αναπτύξει «επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 350 δισεκατομμυρίων λιρών» τα επόμενα 30 χρόνια με στόχο την απανθρακοποίηση της βρετανικής οικονομίας. Αυτή η κλίμακα επενδύσεων ισούται με 12 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο, κάθε χρόνο έως το 2050.

Τα δύο σενάρια

Το «αισιόδοξο» σενάριο βλέπει τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές την επόμενη δεκαετία σε 70 δισεκατομμύρια λίρες, αφήνοντας ένα κενό χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το 2030.

Με προσεκτικό σχεδιασμό και στόχευση επενδύσεων, θα μπορούσαν να επενδυθούν έως και 125 δισεκατομμύρια λίρες την επόμενη δεκαετία και τα απαιτούμενα 350 δισεκατομμύρια £ έως το 2050.

Η πόρτα μεταξύ ιδιωτικών επενδύσεων και υποδομών ήταν «ανοιχτή» την τελευταία δεκαετία με τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύουν 45 δισεκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία υποδομής από υπεράκτια αιολική ενέργεια, σε βιομάζα, ηλιακά και υπονόμους, μαζί με ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων από την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Η αναγκαιότητα

Η έκθεση της LCP ανέφερε ότι ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να συνεργαστεί με επενδυτές για να παρουσιάσει αρκετά από τα σωστά περιουσιακά στοιχεία στα σωστά επίπεδα κινδύνου / απόδοσης. «Τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων συχνά χαρακτηρίζονται από έλλειψη ζήτησης από τους επενδυτές, αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα ήταν η έλλειψη προσφοράς», ανέφερε η έκθεση.

Ο Kyle Martin, επικεφαλής της LCP υπογράμμισε ότι για το καθαρό μηδέν, θα απαιτηθούν περισσότερα μεγέθη. «Υπάρχει μια ευρεία διαφοροποίηση τόσο στις τεχνολογίες όσο και στα περιουσιακά στοιχεία που θα απαιτηθούν, από τις υπάρχουσες τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή που θα πρέπει να αναπτυχθούν ευρύτερα, έως τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και η δέσμευση άνθρακα που βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα».

Η πρόβλεψη για το μέλλον

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πιο γνωστές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία μεσοπρόθεσμα. Οι νεότερες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση μπαταριών ή η δέσμευση άνθρακα μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν επενδύσεις, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνουν νόμιμες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης