Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Όμηροι της ΔΕΗ με επ' αόριστο παράταση για διαπραγμάτευση της τιμής ρεύματος

ΕΒΙΚΕΝ: Όμηροι της ΔΕΗ με επ' αόριστο παράταση για διαπραγμάτευση της τιμής ρεύματος
Απομένουν μόνον λίγες ημέρες ως τις 28 Φεβρουαρίου οπότε λήγει η δίμηνη προθεσμία που είχε δώσει η ΔΕΗ για τις διαπραγματεύσεις

«Casus belli» παραμένει για την ενεργοβόρο βιομηχανία η πρόταση της ΔΕΗ για τις νέες συμβάσεις προμήθειας και όπως όλα δείχνουν το περιθώριο διαπραγμάτευσης των δύο μηνών θα λήξει άδοξα στο τέλος του μήνα, μάλλον με μία νέα παράταση της διαπραγμάτευσης, εξέλιξη πάντως που η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα ήθελε αφού επιτείνει την αβεβαιότητα.

«Ακόμα τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο» δήλωσε παράγων της βιομηχανίας, αφού η ΔΕΗ στη σχετική επιστολή της διατηρεί την επιφύλαξη να ισχύσουν τελικώς αναδρομικά από 1/1/2121 οι τιμές που θα προκύψουν από τις νέες συμβάσεις.

Κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ καταγγέλλουν ως προσχηματική την τακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ στη διαπραγμάτευση , μία προσέγγιση επί της ουσίας «take or leave it» και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση, καθώς οι χρεώσεις που προκύπτουν με βάση την πρόταση της ΔΕΗ οδηγούν σε αύξηση των τιμών του ρεύματος ως και 40% για ορισμένες βιομηχανίες, πράγμα που καθιστά μη ανταγωνιστικό το λειτουργικό τους κόστος.

Απαγορευτική η κατάργηση της μειωμένης νυκτερινής χρέωσης

Ειδικά για χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες ο όρος που προβλέπει την κατάργηση της μειωμένης νυκτερινής χρέωσης είναι απαγορευτικός : Aπό στοιχεία της βιομηχανίας προκύπτει ότι οι μονάδες των δύο αυτών κλάδων δουλεύουν κατά 80% νυκτερινές ώρες και αργίες, προκειμένου να επωφεληθούν των χαμηλότερων τιμών εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα προβλεπόμενο, σταθερό φορτίο  για τη ΔΕΗ και το σύστημα.

Η κατάργηση της νυκτερινής χρέωσης θα δημιουργούσε μεγάλες αναταράξεις, με σοβαρές συνέπειες στους δύο κλάδους.Ανάλογα προβλήματα προκαλεί και  η ρήτρα αναπροσαρμογής που ζητεί η ΔΕΗ να περιληφθεί στις νέες συμβάσεις, αλλά και άλλοι όροι, οι οποίοι δεν έχουν γίνει αποδεκτοί από τη βιομηχανία. 

Εν τω μεταξύ καθώς απομένουν μόνον λίγες ημέρες ως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η δίμηνη προθεσμία που είχε δώσει η ΔΕΗ για τις διαπραγματεύσεις, η εταιρία επισήμως δεν έχει ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι, εκτός και αν παραμένει στην αρχική της θέση ότι «μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της νέας σύμβασης παύει να υφίσταται μεταξύ υμών συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», όπως ανέφερε σε επιστολή της.

Εκτιμήσεις για νέα παράταση διαπραγμάτευσης

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα δοθεί νέα παράταση- επίσημα ή σιωπηρά- ωστόσο αυτές οι πρακτικές κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα, αφού πέραν του ουσιαστικού ζητήματος δεν δίνουν στη βιομηχανία και καμία “ορατότητα” για τη διαμόρφωση του κόστους της και εν τέλει την τιμολόγηση των προϊόντων της. Την αβεβαιότητα αυτή επιτείνει η επιφύλαξη που διατηρεί η ΔΕΗ για την αναδρομική ισχύ των νέων συμβάσεων από 1/1/21, όποτε αυτές διαμορφωθούν και συμφωνηθούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κύκλοι της βιομηχανίας δηλώνουν ότι  η παράταση επ’ αορίστου της διαπραγμάτευσης  της Υψηλής Τάσης  με την ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες παραμένουν «όμηροι» της όποιας τελικής απόφασης της ΔΕΗ και υποσκάπτεται η βιωσιμότητά τους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φαίνεται ότι προσπαθεί να μείνει ουδέτερος στη διαμάχη ΔΕΗ- βιομηχάνων, όμως όσο υπάρχει αδιέξοδο, τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα και για τις δύο πλευρές, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και τις ίδιες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της βιομηχανίας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης