Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, πρέπει να αλλάξουν ενεργειακό μίγμα, να υιοθετήσουν την ανακύκλωση και συνολικά να αλλάξουν επιχειρηματική κουλτούρα.
Η ανάγκη να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας παράλληλα με την προώθηση του ενεργειακού μετασχηματισμού που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, αλλά και την πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Net Zero Action, που διοργάνωσε ο όμιλος «Μυτιληναίος».
Τόσο ο κ. Παπαλεξόπουλος όσο και η κ. Διαμαντοπούλου περιέγραψαν την Κλιματική Αλλαγή ως μια πανδημία σε αργή κίνηση και υπογράμμισαν ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι μια τεράστια πρόκληση που θα διαρκέσει τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα το 2050.
Χρειάζονται μέτρα στήριξης της Βιομηχανίας
Προκειμένου να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση, τόσο η πρώην Επίτροπος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, παράλληλα με την ενεργοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και αλλαγής της νοοτροπίας. Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας εξάλλου υπογράμμισε και η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου στην ομιλία της παρουσιάζοντας τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου το μεγάλο στοίχημα του ενεργειακού μετασχηματισμού αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις οποίες το ενεργειακό κόστος είναι κυρίαρχο ζήτημα ανταγωνιστικότητας. «Δεν είναι δυνατόν να αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας χωρίς τη συμμετοχή της βιομηχανίας που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας» είπε και πρόσθεσε ότι κατ΄ αρχήν θα πρέπει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, να αλλάξουν το ενεργειακό τους μίγμα, να υιοθετήσουν την ανακύκλωση προϊόντων και συνολικά να αλλάξουν επιχειρηματική κουλτούρα.
Παράταση αντιστάθμισης ρύπων στους ενεργοβόρους κλάδους
Παράλληλα όμως, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου θα πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα όπως η παράταση της αντιστάθμισης ρύπων για τους ενεργοβόρους κλάδους ειδικά σήμερα που το κόστος των CO2 κινείται πάνω από τα 30 ευρώ ανά τόνο. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ειδική στήριξη για τα μακροπρόθεσμα «πράσινα» συμβόλαια μεταξύ της βιομηχανίας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), ενώ θα πρέπει να μειωθούν και οι φόροι που βαρύνουν την ενέργεια τουλάχιστον στα χαμηλότερα επιτρεπτά από την ΕΕ επίπεδα.
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει ενίσχυση προγραμμάτων έρευνας των επιχειρήσεων για νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση ενέργειας το πράσινο υδρογόνο κλπ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία μπορούν να βγουν ενισχυμένες από το Green Deal της ΕΕ αλλά αυτό δεν θα γίνει με αυτόματο τρόπο. Πρόκειται όπως είπε για μια τεράστια πρόκληση και θα πρέπει η φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα να συμπληρωθεί από μέτρα στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας, της ενεργειακής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας.
Η εγγύτητα με Τουρκία αυξάνει τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα»
Ο κ. Παπαλεξόπουλος μίλησε για μια «χρυσή πυραμίδα» στη βάση της οποίας βρίσκεται η βιομηχανία και στην κορυφή της η πολιτική για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε για την Ελλάδα ο κίνδυνος της «διαρροής άνθρακα» είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της εγγύτητας της με την Τουρκία όπου το ενεργειακό κόστος δεν βαρύνεται από τις πολιτικές για μείωση των εκπομπών ρύπων.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το Target Model πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τις ευρωπαϊκές, να ακολουθηθεί μια σωστή φορολογική πολιτική που θα μειώσει το κόστος της ενέργειας και να αξιοποιηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Μπορεί αιχμή του δόρατος να είναι η ενεργειακή πολιτική, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος αλλά θα πρέπει να συνδυάζεται με μια πολιτική για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη η οποία τόνισε ότι οι στόχοι του Green Deal είναι φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι. Κυρίαρχος στόχος είπε, είναι να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα και η σιγουριά για τους επενδυτές, ενώ σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας ο περιβαλλοντικός φόρος θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση του κόστους εργασίας και του κόστους κεφαλαίου.
Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επισημάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τον προσδιορισμό των ΑΟΖ.
Επίσης ανέφερε ότι πανδημία του COVID 19 θα επιτρέψει στην κοινωνία να καταλάβει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της οποία είναι οριζόντιες σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα δίνουν στη Δύση, δηλαδή τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εμφανιστούν ως μια ενιαία πολιτική οντότητα Καταλήγοντας ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμπλακεί υιοθετώντας φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
www.worldenergynews.gr