Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η ΕΕ θέλει πράσινους κανόνες για την μεταρρύθμιση και του Παγκοσμίου Εμπορίου

Η ΕΕ θέλει πράσινους κανόνες για την μεταρρύθμιση και του Παγκοσμίου Εμπορίου

Η ΕΕ επιδιώκει να ενσωματώσει την πράσινη δράση στις εμπορικές συμφωνίες και θέλει έναν περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο ΠΟΕ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε την Πέμπτη 18/2/2021 τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο επίκεντρο της εμπορικής της στρατηγικής για την επόμενη δεκαετία, υποστηρίζοντας ότι οι παγκόσμιοι κανόνες για το εμπόριο πρέπει να είναι πιο πράσινοι, να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τις κρατικές επιδοτήσεις και να επιβάλλονται.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Προέδρου Joe Biden στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει μια κρίση εμπιστοσύνης στον ΠΟΕ, όπου η διευθέτηση των εμπορικών συγκρούσεων και των διαπραγματεύσεων είναι σε αδιέξοδο.
«Βασικός παράγοντας της κρίσης είναι ότι η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ δεν οδήγησε στη μετατροπή της σε οικονομία της αγοράς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
«Ο ΠΟΕ δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί νέους κανόνες για να το αντιμετωπίσει». Η Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, καθιστά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κεντρικό μέρος της νέας «ανοιχτής, βιώσιμης και δυναμικής» στρατηγικής της. Θέλει να ενσωματώσει την πράσινη δράση στις εμπορικές συμφωνίες και επίσης θέλει έναν ΠΟΕ πιο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση του εμπορίου ορισμένων πράσινων αγαθών και υπηρεσιών ή συμφωνίες για τη μείωση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.
Η Κομισόν δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε από το διορισμό της Νιγηριανής Ngozi Okonjo-Iweala ως της πρώτης γυναίκας και της πρώτης Αφρικανής που ηγείται του ΠΟΕ.

Μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην αειφόρο ανάπτυξη

Η ΕΕ δήλωσε ότι θα προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων του ΠΟΕ που εστιάζουν στην αειφόρο ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα δικαιώματα φύλου και εργασίας, και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέους κανόνες για την αποφυγή στρεβλώσεων στο εμπόριο από κρατικές επιχειρήσεις.
Θα επιδιώξει επίσης να αποκαταστήσει το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ, ως απόλυτο διαιτητή για το παγκόσμιο εμπόριο, που καταστρατηγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι ελπίζει για ένα πρώιμο μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, η οποία θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε συμφωνία.
Η επισκόπηση της ΕΕ για το «εμπόριο για όλους» του 2015, όταν οι επικρίσεις επικεντρώθηκαν στην προγραμματισμένη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP), προσπάθησε να δείξει ότι το ελεύθερο εμπόριο ωφελεί τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις μικρές εταιρείες και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι χάνουν από την παγκοσμιοποίηση.

Η νέα πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό μια απάντηση στην υποχώρηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump από την παγκοσμιοποίηση στην προσέγγιση του «America First».
Η ΕΕ έχει πληγεί από τους εμπορικούς πολέμους, το Brexit και αυτό που θεωρεί αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα, τον οποίο θεωρεί ως «συστημικό αντίπαλο», και λαμβάνει πιο αποφασιστικά μέτρα για την επιβολή των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων και τη διασφάλιση ισότιμων όρων.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης