Ενέργεια

Fatih Birol στο συνέδριο NET ZERO ACTION : Έρχεται οδικός χάρτης για μηδενικές εκπομπές

Fatih Birol στο συνέδριο NET ZERO ACTION : Έρχεται οδικός χάρτης για μηδενικές εκπομπές
Ο γενικός διευθυντής της IEA εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050
Την δημοσιοποίηση οδικού χάρτη της ΙΕΑ για το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Fatih Birol στο συνέδριο της Μυτιληναίος, Net Zero Action σε καταγεγραμμένο μήνυμα σε σύνδεση από το Παρίσι.
O κ. Birol ανέφερε ότι το ζήτημα των ESG είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προτεραιοτήτων για τις νέες πολιτικές που αφορούν την ενέργεια και το κλίμα και συνεχάρη την Μυτιληναίος για την πρωτοβουλία της.
Το 2021 είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά αλλά ο κ. Birol είναι αισιόδοξος, γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο όλο και περισσότεροι θα έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
Ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα για τις δεσμεύσεις του στην ενεργειακή πολιτική.
Ο κ. Birol τεκμηρίωσε την αισιοδοξία του με βάση τα σημαντικά πακέτα κινήτρων τρισ δολαρίων που υφίστανται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, που είναι η πρωτοπόρος, για την στροφή στην καθαρή ενέργεια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αντίστοιχη δέσμευση για οδικό χάρτη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050 ανέφερε και ο Francesco La Camera, γενικός διεθυντής της IRENA ( International Renewable Energy Agency)
Ο La Camera μίλησε για 5,5 εκατ θέσεις εργασίας και ρυθμό ανάπτυξης 7,4% από την στροφή στην ενέργεια μηδενικού αποτυπώματος.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στην στροφή αυτή, στην ανάπτυξη τχνογνωσίας μέσω των συμμαχιών που θα καλλιεργήσουν.
O γενικός διευθυντής της IRENA ευχαρίστησε για την υποστήριξή της την Γερμανία στο όλο εγχείρημα που έχει ξεκινήσει.

Μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο NET ZERO ACTION  παρουσίασε η συζήτηση που επικεντρώθηκε στα επενδυτικά κίνητρα και τις καινοτομίες που απαιτούνται για να συνδεθούν οι παραγωγικές διαδικασίες με την πράσινη και καθαρή ενέργεια, να μειώσουν σταδιακά με στόχο να μηδενίσουν το αποτύπωμα άνθρακα και παράλληλα να καταστούν ανταγωνιστικότερες.
Ο κ. Ε . Μυτιληναίος ανέλυσε τους στόχους της εταιρίας στην επικεφαλής EMEA για το Bloomberg NEF Dana Perkins προσδιορίζοντας και τις νέεες στρατηγικές προτεραιότητες, που ευθυγραμμίζονται με τα ESG κριτήρια.
Εκπρόσωποι της επενδυτικής κοινότητας συμφώνησαν ότι τα κριτήρια αυτά θα αποτελέσουν τα νέα φίλτρα αξιοπιστίας για μια διατηρίσιμη ανάπτυξη στις επιταγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην κοινωνία και τις αγορές.
Εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα αλλά και στελέχη της ευρωπαϊκής δίοικησης τόνισαν τα σαφή πλεονεκτήματα της σύνδεσης των χρηματοδοτήσεων με τα νέα δεδομένα που συνεπάγονται τα κριτήρια των μειωμένων αποτυπωμάτων άνθρακα αλλά και κοινωνικής συνδρομής που χαρακτηρίζουν την στροφή των επιχειρήσεων, καθώς και την προτεραιότητα που θα δοθεί βάσει αυτών στην υποστήριξη της βιομηχανικής παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης