Ενέργεια

Barkindo (ΟΠΕΚ): Αισιοδοξία για ανάκαμψη το 2021, αλλά παραμένει αβεβαιότητα

Barkindo (ΟΠΕΚ): Αισιοδοξία για ανάκαμψη το 2021, αλλά παραμένει αβεβαιότητα

Στα 61 δολ. το αργό, στα 64 δολ. το Brent, μειώθηκε η παραγωγή στο Τέξας λόγω παγετού

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε την Τετάρτη 17/2/2021 ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι το 2021 θα ήταν έτος ανάκαμψης μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία. "Ενώ υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι το 2021 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης ... υπάρχουν πολλές άλλες αβεβαιότητες που βρίσκονται μπροστά μας", δήλωσε ο Mohammad Barkindo σε μια εικονική εκδήλωση του International Energy Forum. Ο Barkindo είπε επίσης ότι δεν υπάρχει προοπτική αύξησης της χρήσης πετρελαίου στον «άμεσο ορίζοντα».

Άνοδος τιμών

Το πετρέλαιο αυξήθηκε την Τετάρτη, ενισχυμένο από τις χαμηλές θερμοκρασίες στο Τέξας που μείωσαν την παραγωγή στη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής των ΗΠΑ, ενώ αντισταθμίζεται κάπως από αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή τους προσεχείς μήνες.
Περί τις 21:50 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,53%, στα 64,32 $ το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 1,73%, στα 61,09 $ το βαρέλι.
Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε από τις περικοπές προσφοράς του ΟΠΕΚ +, τις πρόσθετες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης λόγω των εμβολιασμών COVID-19.
Οι ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες στο Τέξας, το οποίο τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, έχει αυξήσει τις τιμές τις τελευταίες ημέρες. «Αυτό μόλις μας έστειλε στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων στο Mizuho στη Νέα Υόρκη.
«Το WTI πιθανότατα θα ανέλθει κάπου αρκετά κοντά στα 65,65 $, το ποσοστό χρησιμοποίησης του διυλιστηρίου πιθανότατα θα μειωθεί σε περίπου 76%», δήλωσε ο Yawger. Ο παγετός των Η.Π.Α. θα πρέπει να διαταράξει την παραγωγή για αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες, ανέφεραν ειδικοί του κλάδου, καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν παγώσει και τα διυλιστήρια έχουν κλείσει. Brent και WTI αυξήθηκαν περισσότερο από 1 $ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για αύξηση της παραγωγής όταν ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικοί παραγωγοί πετρελαίου συναντηθούν τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να δηλώσει τη νίκη ενάντια στον ιό COVID-19 και ότι οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν «εξαιρετικά προσεκτικοί». «Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ό, τι πριν από ένα χρόνο, αλλά πρέπει να προειδοποιήσω, για άλλη μια φορά, για εφησυχασμό. Η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί », δήλωσε σε συνάντηση της βιομηχανίας ενέργειας.
Ο ΟΠΕΚ + θα συναντηθεί στις 4 Μαρτίου για να ορίσει πολιτική που θα ακολουθήσει. Πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο Reuters ότι οι παραγωγοί του ομίλου είναι πιθανό να μειώσουν τον περιορισμό της προσφοράς μετά τον Απρίλιο, δεδομένης της ανάκαμψης των τιμών.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης