Ενέργεια

ΗΠΑ: Εντείνονται οι πιέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2

ΗΠΑ: Εντείνονται οι πιέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιβολή κυρώσεων στον Nord Stream 2

 

Εκπρόσωποι και γερουσιαστές δήλωσαν ότι η διοίκηση του Biden έχει χάσει την προθεσμία που έληγε στις 16 Φεβρουαρίου για να εκδώσει το Κογκρέσο την έκθεση που απαιτείται για τις κυρώσεις

Αρκετοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ αύξησαν την Τετάρτη 17/2/2021 την πίεση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παρουσιάσει τα σχέδια για πιθανές κυρώσεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς η Ρωσία αγωνίζεται να ολοκληρώσει τον αγωγό προκειμένου να μεταφέρει καύσιμα στην Ευρώπη.
«Εάν ολοκληρωθεί, ο Nord Stream 2 θα επιτρέψει στο καθεστώς του Putin να οπλίζει με περαιτέρω ενεργειακούς πόρους τη Ρωσίας και να ασκήσει πολιτική πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη», έγραψαν δύο Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Michael McCaul,, και δύο Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της Marcy Kaptur, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken.

Οι εκπρόσωποι και οι γερουσιαστές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η διοίκηση του Biden έχει χάσει την προθεσμία που έληγε στις 16 Φεβρουαρίου για να εκδώσει το Κογκρέσο την έκθεση που απαιτείται, με βάση τον πρόσφατα εγκριθέν νόμο, για τις εταιρείες που βοηθούν την κρατική εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας Gazprom να σχεδιάσει αγωγούς, να ασφαλίσει σκάφη και να πιστοποιήσει τις κατασκευαστικές εργασίες.
Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της Zurich Insurance Group έχουν ήδη αποχωρήσει από το φόβο κυρώσεων και εταιρείες που αναφέρονται στην έκθεση θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το έργο, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση.
Ο Nord Stream 2 είναι περισσότερο από 90% ολοκληρωμένος, αλλά απαιτεί επιπλέον δύσκολη εργασία σε βαθιά νερά της Βαλτικής Θάλασσας στα ανοικτά της Δανίας.

Δραστηριότητες κατασκευής

Ο αγωγός θα παρακάμπτει την Ουκρανία, μέσω της οποίας η Ρωσία έστελνε αέριο στην Ευρώπη για δεκαετίες, στερώντας την από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης και ενδεχομένως υπονομεύοντας τον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν από τον Blinken μια ενημέρωση από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση της έκθεσης και για την εκτίμησή τους για πιθανή επιτρεπόμενη δραστηριότητα σκαφών που πιστεύεται ότι βοηθούν στην ολοκλήρωση του έργου. Ο Πρόεδρος Biden πιστεύει ότι ο αγωγός ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ικανότητα του Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία, είναι «κακή συμφωνία για την Ευρώπη», σύμφωνα με την γραμματέα Τύπου Jen Psaki. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ned Price είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι «οι κυρώσεις είναι μόνο ένα» από τα πολλά εργαλεία και ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί στενά με συμμάχους και εταίρους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και την προστασία από την «επιθετική συμπεριφορά».
Οι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι η ενημέρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με «οποιεσδήποτε προτάσεις σχετικά με το μέλλον του αγωγού που στοχεύουν να πείσουν τη διοίκηση να παραιτηθεί ή να αποδυναμώσει τις υποχρεωτικές κυρώσεις», προφανώς αναφέρεται σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Γερμανίας για μια συμφωνία στο έργο. Η Gazprom επιμένει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2021.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης