Μέχρι αργά το βράδυ σήμερα (17/2) θα έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ηλεκτροδότησης» εκτίμησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μανιάτης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ANT1.
«Χθες είχαμε πάνω από 22 γραμμές πεσμένες, σήμερα πέσαμε κάτω από τις 12» τόνισε ο κ. Μανιάτης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «παιχνίδι» ευθυνών που έχει ξεκινήσει για τις πτώσεις των δέντρων που στις περισσότερες περιπτώσεις προκάλεσαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ««Όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αν υπήρχε προγραμματισμός και είχαμε κάτσει σε ένα τραπέζι όλοι μαζί, δεν θα είχαμε πρόβλημα, θα είχαμε ελέγξει τις γραμμές και θα το είχαμε διευθετήσει».
Για την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, τόνισε τη σημασία της οργάνωσης και του συντονισμού, επισημαίνοντας ότι: «Όταν είχαμε προσωπικό στον ΔΕΔΔΗΕ, ελέγχαμε τις γραμμές, εντοπίζαμε τα προβλήματα, αλλά τώρα δεν γίνονται αυτά, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι χθες (16/2) ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «από 17/2 ξεκινά η προσπάθεια να αποκατασταθεί η ζημιά στη Μέση Τάση, ενώ θα χρειαστούν αρκετές μέρες να επανέλθει η ηλεκτροδότηση στην Χαμηλή Τάση, όπου υπάρχουν ζημιές σε μικρούς δρόμους».
Ο κ. Μάνος ανέφερε ότι στο δυναμικό των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο ανέρχεται σε 400 άτομα έχουν προστεθεί ακόμα 60 άτομα από άλλες περιφέρειες ενώ επίσης συνδράμουν ο στρατός και η ΕΜΑΚ.
Ολοκληρώθηκε η Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την πορεία αποκατάστασης προβλημάτων ηλεκτροδότησης
Από πλευράς του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε: «Καλημέρα σας. Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια της Αττικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, έχουμε παραπάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση και αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που φέρνουμε από εκτός Αθηνών, επιπλέον των 50-60 ατόμων και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Σε αυτό το διήμερο είχαμε περί τις 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης – με τις 42-43 να έχουν αποκατασταθεί, ενώ μένουν οι υπόλοιπες 42-43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη, σιγά σιγά, ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών, ξεκινώντας από το βράδυ. Και να σας δώσω και μία αίσθηση του τι σημαίνει 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο. Σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. Καταλαβαίνετε ότι όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αποκαταστήσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιοι. Εντούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας, σε συνεργασία και με τη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας.
Η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες, δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση δηλαδή, στις μεμονωμένες παροχές - αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος».
Δηλώσεις Χαρδαλιά
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε: «Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Ήδη το φαινόμενο είναι σε ύφεση κι αυτή τη στιγμή ο αγώνας δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Από τις 04.00 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.
Το μεγάλο μέτωπο είναι η ηλεκτροδότηση. Ταυτόχρονα, όλο το βράδυ, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού. Έως τις 03.00 είχαμε οριστικοποιήσει τα ζητήματα που είχαν προκύψει. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπιζόταν στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και στη δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο. Αυτή τη στιγμή, η ύδρευση έχει αποκατασταθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Υπάρχουν μικρά προβλήματα στο Κουκάκι, στη Βάρη, στο Γαλάτσι στην Ελευσίνα και στο Ηράκλειο. Μέχρι τις 15.00 θα έχουν αποκατασταθεί και αυτά τα σημεία και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα, διότι η κακοκαιρία δεν αφορούσε μόνο την Αττική. Θα πω χαρακτηριστικά ότι στον Ιανό είχαμε τέσσερα μέτωπα στο θέμα των ηλεκτροδοτήσεων. Αντιμετωπίσαμε ένα καθολικό μέτωπο - μόνο στην Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους και χρειάστηκε να γίνουν πέντε διαφορετικές οδεύσεις.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Δουλεύονται παράλληλα η μέση με τη χαμηλή τάση και ταυτόχρονα, 42 συνεργεία του Στρατού και της ΕΜΑΚ συνδράμουν στο έργο τους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε όλο τον κόσμο, όταν έχουμε τέτοιου είδους χιονοπτώσεις τα μεγάλα πλήγματα είναι στην ηλεκτροδότηση. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή όλο το βράδυ κι όπως σας είπε ο κ. Μάνος, οι βλάβες στα δίκτυα είναι εκτεταμένες. Δεν είναι ώρα αυτή τη στιγμή για ιδιαίτερες αναλύσεις, είναι ώρα δουλειάς. Έχουμε πέσει από πάνω. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του ζητήματος και γι’ αυτό συνδράμουμε πλέον και η Πολιτική Προστασία και όλοι οι φορείς. Νομίζω ότι μέσα στη μέρα, σιγά σιγά, μεγάλα κομμάτια ηλεκτροδότησης θα προχωρούν σε αποκατάσταση και θα επιστρέφουν στην κανονικότητα οι άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη και δυσχερή θέση».
www.worldenergynews.gr