Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η διαδικασία της υποβολής απαντήσεων από τους «παίκτες» της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, στα ερωτήματα που ετέθησαν από την Κομισιόν στο πλαίσιο του market test για την πώληση πακέτων ενέργειας της ΔΕΗ στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν την όλη υπόθεση μάλλον επιφυλακτικά.
Πρόκειται για το market test που γίνεται προκειμένου να εξεταστούν οι προθέσεις της «αγοράς» στον μηχανισμό που ζητεί η Κομισιόν να υιοθετηθεί προκειμένου να κλείσει το λεγόμενο Anti-Trust Case, δηλαδή η καταδίκη της ΔΕΗ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μονοπωλιακής πρόσβασης της στο λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν εντός των επομένων ημερών με στόχο έως το τέλος Φεβρουαρίου, εφόσον εκτιμηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον, να διατεθούν από τη ΔΕΗ τα πρώτα πακέτα ενέργειας σε ιδιώτες προμηθευτές και σε προκαθορισμένη τιμή.
Η συμφωνία που έγινε μεταξύ της Κομισιόν και του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπει ότι εφόσον το μέτρο υιοθετηθεί, η ΔΕΗ επί τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021, θα διαθέτει τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα ενέργειας που θα ανέλθουν το 2021 στο 50%, και το 2022 και 2023 στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της με βάση το προηγούμενο έτος.
Στόχος του μηχανισμού που θα εφαρμοστεί είναι πέραν της μείωσης της θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή και η μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά ρεύματος κάτω από 50%.
Ανησυχία για νόθευση της αγοράς
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά αντιμετωπίζει μάλλον με σκεπτικισμό την όλη υπόθεση.Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Κομισιόν ήταν αντίστοιχες της θέσης που κατέχει ο κάθε παίκτης στην αγορά, με τις καθετοποιημένες εταιρίες να θεωρούν ότι πρόκειται για μέτρο που μάλλον θα νοθεύσει τον ανταγωνισμό, τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές να δηλώνουν ότι όλα εξαρτώνται από την τιμή που θα διατεθούν τα πακέτα ενέργειας και τους μεγάλους καταναλωτές να εκτιμούν ότι δεν θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.
Σε ότι αφορά τις καθετοποιημένες εταιρίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξέφρασαν μεγάλη επιφυλακτικότητα ως προς τις επιπτώσεις του μέτρου στον ανταγωνισμό με δεδομένο ότι το κόστος του λιγνίτη σήμερα πλέον είναι υψηλό λόγω των CO2 και μέσω του μηχανισμού θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να κάνει damping τιμών στην παραγωγή της.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο καταγγελίας στην DGComp για νόθευση του αναλόγως με το πως θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η υπόθεση αυτή θα έπρεπε να έχει λυθεί το 2000 και όχι το 2020.
Θα συμμετάσχουν όλοι στις δημοπρασίες αν το μέτρο υιοθετηθεί
Πλέον δεν έχει κανένα νόημα, το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, ενός καυσίμου που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Βεβαίως εφόσον τελικώς το μέτρο υιοθετηθεί πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στις δημοπρασίες που θα διενεργήσει η ΡΑΕ θα συμμετέχει το σύνολο των παικτών της αγοράς.
Από την πλευρά τους οι εταιρίες προμήθειας αντιμετωπίζουν με θετικότερο τρόπο το μέτρο αλλά θεωρούν ότι κύριο ζητούμενο είναι η τιμή που θα οριστεί από τη ΡΑΕ, καθώς και ότι από αυτή θα εξαρτηθεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Τέλος οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές που παρακολουθούν στενά την αγορά επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και πως η μόνη λύση είναι η ενεργός συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά.
www.worldenergynews.gr