Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΔΑ: Και η αεριοποίηση στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων - Ποιοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις των 800 εκατ.

ΕΣΔΑ: Και η αεριοποίηση στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων - Ποιοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις των 800 εκατ.
Πέρα από τη μέθοδο της καύσης, το επιτελείο του ΥΠΕΝ διερευνά και την τεχνολογία της αεριοποίησης.

Έγκριση χωροθέτησης για τις μονάδες καύσης που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το υπουργείο διερευνά τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων με την τεχνολογία της αεροποίησης και όχι μόνο της καύσης.

Η αεριοποίηση μπορεί να μετατρέπει σκουπίδια και υπολειμματική βιομάζα που διαφορετικά θα θάβονταν (ή θα καίγονταν σε μονάδες καύσης) σε καθαρό αέριο σύνθεσης και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αποτελεί πιο εξελιγμένη μέθοδο από την αποτέφρωση κατά την οποία παράγεται θερμότητα και διοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, η τεχνολογία αεριοποίησης δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και, επιπλέον, αποτελεί μια πολύ ακριβή τεχνολογία

 «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει. Μελετάμε το αυξημένο κόστος της αρχικής εγκατάστασης για τη συγκεκριμένη τεχνολογία της αεριοποίησης, αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εφαρμογή της», τονίζει ανώτατος παράγοντας του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι για την τεχνολογία αεροποίησης και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει συζήτηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του  Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Επένδυση 800 εκατ. ευρώ για 4 μονάδες καύσης

Σε κάθε περίπτωση το ΕΣΔΑ προβλέπει  τέσσερις μονάδες καύσης, για την κατασκευή των οποίων εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κονδύλια που μπορεί να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτές σχεδιάζεται να γίνεται παραγωγή ενέργειας από καύση δευτερογενών καυσίμων (SRF/RDF) αλλά και του υπολείμματος που θα προκύπτει από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Τα εναλλακτικά καύσιμα θα αξιοποιούνται από την ενεργοβόρο βιομηχανία. Μάλιστα, οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας εκτιμάται  ότι αντικαθιστώντας το πετ κοκ με πρώτη ύλη από δευτερογενή καύσιμα θα μπορούσαν να περιορίσουν το κόστος τους έως και 30%.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιδείξει ήδη το ενδιαφέρον της για την  καύση απορριμμάτων, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λιγνίτη ή το φυσικό αέριο σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και αντικαθιστώντας τα, με ανακτήσιμο καύσιμο από εργοστάσια καύσης ή αεριοποίησης.  Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συμβεί στην υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V», η οποία θα πρέπει είτε να «σβήσει» τα φουγάρα της το 2028, με βάση το σχέδιο ταχείας απολιγνιτοποίησης είτε να αλλάξει καύσιμο, αξιοποιώντας π.χ. τεχνολογίες ανάκτησης ενέργειας από σκουπίδια.

Ωστόσο, η επιχείρηση μελετά και άλλες δυνατότητες και δεν αποκλείεται αντίστοιχες αλλαγές καυσίμου να γίνουν και σε μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης ή ακόμη και σε εκείνη του φυσικού αερίου στο Λαύριο.

Στο παιχνίδι όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της Ενέργειας

Πέρα από τη ΔΕΗ, ενδιαφέρον υπάρχει από τον όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος μέσω της θυγατρικής του Ηλέκτωρ, που αποτελεί τον επιχειρηματικό της βραχίονα σε περιβαλλοντικά έργα,  διαθέτει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο σε έργα διαχείρισης αποβλήτων και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ.

Στο παιχνίδι βρίσκονται ήδη ή θέλουν να μπουν δυναμικά, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, όπως η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η  Motor Oil , η Αβαξ, η Ιντρακάτ, η Μεσόγειος.

Μάλιστα, η Μυτιληναίος προσφάτως έκλεισε συμφωνία ως επικεφαλής κοινοπραξίας για κατασκευή μονάδας  ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος.

Αλλά και διεθνείς «παίκτες» ενδιαφέρονται για έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ενεργειακή αξιοποίηση στη χώρα μας, όπως η γαλλική Suez η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για σύμπραξη με ελληνική εταιρεία.

Οι προοπτικές είναι τεράστιες για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς σήμερα η παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια στην Ελλάδα μόλις που αγγίζει το 1,5% όταν στην Ευρώπη ξεπερνά το 30%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης