Ενέργεια

Σε «ρόλο» μπαταριών ενέργειας οι λόφοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε «ρόλο» μπαταριών ενέργειας οι λόφοι στο Ηνωμένο Βασίλειο
Εκατοντάδες λόφοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «μπαταρίες» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος υδροηλεκτρικής ενέργειας

Μια ομάδα μηχανικών της RheEnergise έχει αναπτύξει ένα σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσαρμόζει μία από τις παλαιότερες μορφές αποθήκευσης ενέργειας, την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως αναφέρει το Guardian.

Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς ιστότοπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα ήταν ταχύτεροι και φθηνότεροι για την κατασκευή, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα, αυτό το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα οδηγήσει σε λιγότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Λόφοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποθηκεύουν και θα απελευθερώνουν ενέργεια 

Screenshot_2021-02-08_121826.png

Τα έργα στην πλαγιά του λόφου μιμούνται τις παραδοσιακές υδροηλεκτρικές μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιώντας πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση των υδάτων, και αργότερα απελευθερώνοντας το νερό πίσω από το λόφο μέσω στροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία πίσω από τα σχέδια, η RheEnergise, δήλωσε ότι το έργο θα αντλήσει το πυκνό ρευστό σε έναν λόφο ύψους 200 μέτρα, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, όταν απαιτείται επιπλέον ηλεκτρισμός, το υγρό θα επιτρέπεται να ρέει πίσω από το λόφο, δημιουργώντας στροβίλους, για να επιστρέψει αποτελεσματικά την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν οι αντλίες του νωρίτερα την ημέρα πίσω στο δίκτυο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα το 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο

Screenshot_2021-02-08_121921.png

Η RheEnergise ισχυρίζεται ότι αυτή η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει σε περίπου 700 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα να φιλοξενήσουν τα υδροηλεκτρικά έργα υψηλής έντασης, τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνολικά 7GW αποθήκευσης ενέργειας για να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιεί περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να χρειαστεί περίπου 13GW ευέλικτης παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ηλεκτρικού δικτύου έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση της Aurora Energy Research.

Άλλες εταιρείες, όπως η Gravitricity που εδρεύει στο Εδιμβούργο, σκοπεύουν να δημιουργήσουν «ενέργεια βαρύτητας» για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας - μειώνοντας τα βάρη των αχρησιμοποίητων ορυχείων.

Αυτά τα καινοτόμα έργα αποθήκευσης είναι απίθανο να αντικαταστήσουν την ανάγκη του Ηνωμένου Βασιλείου για μπαταρίες.

Ο Stephen Crosher, διευθύνων σύμβουλος της RheEnergise, δήλωσε ότι τα υδροηλεκτρικά έργα υψηλής έντασης θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ένα έως δύο χρόνια, ταχύτερα από τα παραδοσιακά έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χρειάζονται μεταξύ 5-10 χρόνια για την κατασκευή και απαιτούν υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης, ο οποίος ελπίζει να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο στα μέσα του 2023.

Η RheEnergise θα άρχιζε να κατασκευάζει έργα περίπου 10MW σε μη χρησιμοποιημένα ορυχεία και λατομεία, ωστόσο θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει έργα κοντά σε αιολικά και ηλιακά αγροκτήματα και να θάψει το σύστημα σε πλαγιές για να μειώσει την οπτική τους επίδραση.

Ο Crosher αναμένει ότι πολλές τοπικές κοινότητες μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την λοφώδη τοποθεσία για να αποκαταστήσουν φυσικά λιβάδια ή να καλλιεργήσουν δέντρα, ενώ οι σωλήνες και οι δεξαμενές παραμένουν υπόγεια κατά τη διάρκεια της 60χρονης διάρκειας ζωής του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης