Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκτοξεύονται οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων. Έχοντας αυξηθεί κατά 60% από τις αρχές Νοεμβρίου, χθες 4-2 έσπασαν το φράγμα των 38 ευρώ τον τόνο (38,08) για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στα 37 ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο ρύπων της Ευρώπης φαίνεται ότι κινητοποιούνται κυρίως από hedge funds, καθώς η όλο και αυστηρότερη πολιτική της ΕΕ για το κλίμα έχει προσελκύσει την προσοχή χρηματιστών και traders, πέραν των παραδοσιακών παικτών της συγκεκριμένης εξειδικευμένης αγοράς.
Η ανησυχία είναι έντονη κυρίως από τις βιομηχανίες καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής τους, ενώ την ίδια ώρα έχουν περιοριστεί οι κλάδοι που λαμβάνουν αντιστάθμιση.
Ενώ επιπτώσεις αναμένονται και στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού η αύξηση του κόστους των ρύπων θα οδηγήσει σε αύξηση και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές των ρύπων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 13%, καθώς καταγράφεται το πιο έντονο ράλι από τα τέλη Αυγούστου του 2020.
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν τον κίνδυνο οι κινήσεις των funds να οδηγήσουν σε μία έκρηξη στην τιμή του CO2, που με τη σειρά της θα δημιουργήσει μία δυναμική, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον το ίδιο το σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ, αλλά και τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης.
Το όλο ζήτημα μάλιστα αναμένεται να τεθεί από τις ενώσεις της βιομηχανίας αλλά και άλλων φορέων στο κείμενο που θα καταθέσουν στη δημόσια διαβούλευση, που διενεργεί η Κομισιόν για τη νέα μεταρρύθμιση του Μηχανισμού Εμπορίας Ρύπων.
Το τελευταίο ράλι και η δημοπρασία
Σύμφωνα με τους Financial Times η άνοδος των τελευταίων ημερών τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη που αποκομίστηκαν στις 3 και στις 4 Φεβρουαρίου, μετά από δημοπρασία στην Πολωνία, όπου οι εταιρίες κατέβαλαν premium για να αγοράσουν δικαιώματα.
Η άνοδος των τιμών τροφοδοτήθηκε σημαντικά από τη δέσμευση των ηγετών των 27 χωρών-μελών τον Δεκέμβριο για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030, καθώς και από την ενεργοποίηση της Φάσης 4 του Μηχανισμού Εμπορίας (ΕΤS), παράλληλα με την προοπτική νέων, ακόμα πιο περιοριστικών όρων μέσω της Μεταρρύθμισης του συστήματος των ETS που σχεδιάζει η ΕΕ.
Στελέχη εταιριών hedge fund, αμοιβαίων κεφαλαίων, τραπεζών αλλά και εταιρειών κοινής ωφελείας δήλωναν στους FT, ότι αναμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών, καθώς η ΕΕ αυστηροποιεί τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν την τιμή να φθάνει στα 50 ευρώ τον τόνο ή υψηλότερα τα επόμενα χρόνια, ένας αναλυτής στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα μίλησε ακόμα και για 100 ευρώ/τόνο μέσα στο έτος. Ως μόνος αποτρεπτικός παράγων θεωρείται το ενδεχόμενο η ΕΕ πιεστεί από τη βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις υπόχρεες σε αγορά δικαιωμάτων, να μειώσει το κόστος, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιωμάτων που διατίθενται στην αγορά.
Η αγορά των ρύπων πέρασε μια δεκαετία ύφεσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τις εκπομπές, αφήνοντας ένα μεγάλο πλεόνασμα δικαιωμάτων και χαμηλές τιμές.
Οι Βρυξέλλες για να ενισχύσουν την αγορά των ETS, την οποία θεωρούν ως βασικό εργαλείο στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων του Κλίματος, απέσυραν δικαιώματα, πράγμα που ενίσχυσε τις τιμές του CO 2 από τα μέσα του 2018 και μετά.
www.worldenergynews.gr