Ενέργεια

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών αργού του Ιράκ τον Ιανουάριο

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών αργού του Ιράκ τον Ιανουάριο
Παράλληλα ήταν και τα έσοδα για την χώρα

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ αυξήθηκαν ελαφρά τον Ιανουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Πετρελαίου της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τον πετρέλαιο.

Το Ιράκ –θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος καθυστερημένος σε συμμόρφωση με τις περικοπές παραγωγής του ομίλου OPEC+ - σημείωσε αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου σε 2,868 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο, από 2,846 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που εξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ που ανέφερε το Reuters.

Τα νούμερα και η τακτική

Οι εξαγωγές του Ιράκ από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής του Νότου στη Μπάσρα ήταν κατά μέσο όρο 2,77 εκατομμύρια bpd τον περασμένο μήνα, ελαφρώς αυξημένες από 2,75 εκατομμύρια bpd που εξήχθησαν από το νότο τον Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές από το Κιρκούκ μέσω του αγωγού Ceyhan κατά μέσο όρο 98.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο του 2021, αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου πετρελαίου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράκ αυξήθηκαν επίσης τον πρώτο μήνα του 2021 χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Το Ιράκ δημιούργησε έσοδα πετρελαίου αξίας 4,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο. Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου μήνα, ο Ali Nizar, αναπληρωτής επικεφαλής της SOMO, της εταιρείας μάρκετινγκ πετρελαίου της Βαγδάτης, δήλωσε ότι το Ιράκ θα αντλήσει λιγότερο πετρέλαιο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να αντισταθμίσει την υπερβολική παραγωγή πέρυσι.

Οι εξαγωγές θα μειωθούν επίσης, σε περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το Δεκέμβριο, αρκεί η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν να μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο Nizar.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης