Κατά το 2020, το αποτύπωμα άνθρακα της ΕΥ μειώθηκε δραματικά. Εκτός από τις περιορισμένες πτήσεις που πραγματοποίησαν τα στελέχη της εταιρείας, λόγω του COVID-19, η μείωση αυτή προήλθε και από μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η ελάττωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα επιμέρους γραφεία του οργανισμού, αλλά και η αύξηση του ποσοστού χρήσης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Επιπλέον, στην επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου συνέβαλε και η συνεργασία με τον profit-for-purpose οργανισμό South Pole, ο οποίος επενδύει σε λύσεις βασισμένες στη φύση και σε τεχνολογίες που αφαιρούν ή αντισταθμίζουν τις εκπομπές άνθρακα.
Μεταξύ των επενδύσεων της ΕΥ μέσω της South Pole, περιλαμβάνονται:
- Η προστασία του δασικού οικοσυστήματος Kariba στη Ζιμπάμπουε, έκτασης που υπερβαίνει τα 7.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία ετησίως αποτρέπει την εκπομπή περισσότερων από 3,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
- Η αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος Guanaré στην Ουρουγουάη, μέσω της αναδάσωσης βοσκοτόπων, για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και της βιοποικιλότητας.
Η ΕΥ παγκοσμίως, έχει επενδύσει, επίσης, στην αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, μεταξύ άλλων, στον ποταμό Renun στη Βόρειο Σουμάτρα της Ινδονησίας, και στο αιολικό πάρκο Koru στην Τουρκία.
www.worldenergynews.gr