Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοιχτή Επιστολή Γ.Αδαμίδη για τα ΝΟΜΕ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Ανοιχτή Επιστολή Γ.Αδαμίδη για τα ΝΟΜΕ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης
Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γ.Αδαμίδη

Ανοιχτή επιστολή συνέταξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΝ, κ. Αδαμίδης για «την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών στην χοντρική που είναι επόμενο ότι μεταφέρονται ή θα μεταφερθούν και στα τιμολόγια των καταναλωτών».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες.


Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του Γ. Αδαμίδη:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες!!!

Δεν κατήργησε ο Χατζηδάκης τα ΝΟΜΕ κύριε Σκρέκα;

Για την ιστορία

Οι δημοπρασίες τύπου NOME, βρισκόταν στη δημόσια συζήτηση ως εργαλείο, στο δεύτερο μνημόνιο το 2012, προκειμένου να πάψει η ΔΕΗ να μονοπωλεί τον λιγνίτη. Για το σκοπό αυτό τότε η ΡΑΕ κατέληξε σε ένα σχέδιο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο του 2014.

Επί του συγκεκριμένου σχεδίου τόσο η ΓΕΝΟΠ, αλλά η ΔΕΗ κατά κύριο λόγο εξέφρασε την διαφωνία της γιατί θα αναγκάζονταν να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Από την άλλη η ενεργοβόρα βιομηχανία, απαιτούσε αλλαγές μέσω της τρόικα, λόγο αύξησης του ενεργειακού κόστους όπως υποστήριζε. Η διελκυστίνδα συνεχίστηκε έως το Δεκέμβριο του 2014, οπότε οι πολιτικές εξελίξεις ανέστειλανκάθε συζήτηση και κάθε εξέλιξη. Τούτων δοθέντων  τα NOME δεν νομοθετήθηκαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, ούτε και το σχετικό σχέδιο κοινοποιήθηκε ποτέ επισήμως στην Κομισιόν.

Με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο «πάγωσαν» όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων. 

Στις 14/08/2015 με το άρθρο 3 του ν. 4336/15 η βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τις ψήφους 222 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ, από το Ποτάμι, των ΑΝΕΛ, και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το οποίο:

«Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020, ενώ οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (βασικό παραδοτέο). Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο).»

Έτσι μετά την ψήφιση του ν. 4389/2016, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι δημοπρασίες πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΝΟΜΕ) με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ.

Ήδη από τις 16 Νοεμβρίου του 2016 η ΓΕΝΟΠ κατήγγειλε την συγκεκριμένη δημοπρασία και στάθηκε στο πλευρό της τότε διοίκησης Παναγιωτάκη για την προσφυγή της ΔΕΗ κατά των ΝΟΜΕ στο ΣτΕ. Με δεδομένο το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας δημοπρασία πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, η ΔΕΗ βγήκε σφόδρα ζημιωμένη, αφού  η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας υπήρξε σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της. Έτσι  οδηγούσαν την Επιχείρηση σε τεράστιες οικονομικές ζημίες, ανεξάρτητα εάν το μέτρο των ΝΟΜΕ ήταν μεταβατικό και θα λειτουργούσε μέχρι την εφαρμογή του περιβόητου target model για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη χώρα μας και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 1/1/2020.

Για το λόγο αυτό μας προέκυψε η «διθυραμβική» ανακοίνωση της κατάργησης της δημοπρασίας ρεύματος (ΝΟΜΕ) της 16ης Οκτωβρίου 2019 και η ΠΝΠ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 από τον πρώην ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη, αφού εντωμεταξύ  είχε προηγηθεί η παταγώδης αποτυχία της δημοπρασίας των 763MW της 17ης Ιουλίου, με τιμή εκκίνησης τα 58,12 ευρώ. Τιμή που κινούνταν πάνω από την τότε τιμή της ΟΤΣ.

Ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ από την πρώτη στιγμή χαιρέτησα την απόφαση του πρώην υπουργού με δεδομένου ότι θα σταματούσε η αφαίμαξη της ΔΕΗ και των καταναλωτών. Ωστόσο τα γεγονότα αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών στην χοντρική που είναι επόμενο ότι μεταφέρονται ή θα μεταφερθούν και στα τιμολόγια των καταναλωτών. 

Δημιουργεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι εδώ και αρκετές ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ) εκφράζει απλώς την ανησυχία της την ώρα που οι  ιδιώτες παραγωγοί – εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν από τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με χιλιάδες καταναλωτές και στα οποία υπάρχει «ρήτρα οριακής τιμής (Ο.Τ.Σ.).

Οι τιμές δεν διαμορφώνονται τυχαία και κάποιοι κερδίζουν επειδή χειραγωγούν την αγορά μέσα από ένα πολύπλοκο μηχανισμό (ημερήσια, προημερησια, αγορά εξισορρόπησης κλπ). Έναν μηχανισμό που διαμορφώνονται (προς όφελος των ιδιωτών) τιμές υψηλότερες από αυτές που υποσχόταν η καθιέρωση του target model.

Με την εφαρμογή του target model (από 1ης/11/2020) και στη χώρα μας όλοι περίμεναν (και κυρίως οι θεσμικοί παράγοντες) πως οι νέες ρυθμίσεις και συνολικά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών ενέργειας θα λειτουργούσαν υπέρ των καταναλωτών, για λογαριασμό και προς όφελος των οποίων θεσμοθετήθηκαν σε ευρωπαϊκό/κοινοτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα η κόντρα της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος καλά κρατεί με την διοίκηση της επιχείρησης να δηλώνει με έμφαση ότι «η Επιχείρηση δεν μπορεί να πουλάει κάτω του κόστους», ανανεώνοντας τα συμβόλαια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021. Ίδωμεν γιατί το έργο το έχουμε ξαναδεί!!

Σε αυτό το περιβάλλον ήρθε σύμφωνα με δημοσιεύματα η συμφωνία της ΔΕΗ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η οποία θεραπεύει το μονοπωλιακό καθεστώς της επιχείρησης στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι το 2021 θα πουληθεί το 50% της λιγνιτικής παραγωγής του 2020, ενώ το 2022 και το 2023 θα διατεθεί το 40% της παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Αυτό που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω είναι ότι μέχρι η ΔΕΗ να αποσύρει τις λιγνιτικές μονάδες θα διασφαλίζει την προνομιακή πρόσβαση των προμηθευτών ενέργειας στην παραγωγή της ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους.

Δηλαδή σύμφωνα με  αντίστοιχες δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΝ κυρίου Χατζηδάκη για τα ΝΟΜΕ επί ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες!!!

Το εντυπωσιακό είναι ότι δημοσιεύματα εμφανίζουν την διοίκηση της ΔΕΗ να εκφράζει την ικανοποίησή της για την εν λόγω συμφωνία!!!

Εγώ πάλι νομίζω ότι έχουμε επιβολή από την Κομισιόν - η οποία λειτουργεί για λογαριασμό των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, εσαεί τα νέα «ΝΟΜΕ» με περιτύλιγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη!!!

Εν κατακλείδι  

 Δεν κατήργησε ο Χατζηδάκης τα ΝΟΜΕ κύριε Σκρέκα;

Γιώργος Αδαμίδης

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ»

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης